„Otvoreni parlament“ o odluci da novinari ne dobijaju steno beleške istog dana: Pokušaj „skrivanja istine“

Izvor:N1
Izvor:N1

Otvoreni parlament saopštio je da je „šokiran“ odlukom rukovodstva Skupštine Srbije da ubuduće ne dostavlja novinarima steno beleške govora poslanika istog dana, već da ih sutradan objavljuje na sajtu, i ocenio da se radi o pokušaju „skrivanja istine“.

„Šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine, zahtevamo momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse. U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija“, naveo je „Otvoreni parlament“ u saopštenju.

 

Ta organizacija je navela da se skrivanjem istine o izrečenom u Parlamentu najgrublje podriva transparentnost u radu Skupštine Srbije, što je fundamentalna vrednost koja ne bi smela da bude dovedena u pitanje.

 

„Poslanici su često predmet opravdanih kritika zbog toga što neprimerenim ponašanjem, govorom mržnje, verbalnim nasiljem, pa i situacijama na ivici fizičkog nasilja instituciju zakonodavne vlasti pretvaraju u jedan od generatora nasilja u društvu. Ipak, ne bismo očekivali da se rukovodstvo Parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu skupštine izgledala prihvatljivije“, dodao je „Otvoreni parlament“ u saopštenju.

 

Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije obavestilo je u utorak skupštinske izveštače da agencijski novinari koji rade u novinarskoj sobi neće u toku dana dobijati steno beleške sa sednice, već će čitav transkript biti objavljivan na sajtu tek narednog dana.

 

Steno beleške stizale su u novinarsku sobu na papiru, oko sat i po nakon izgovorenog u sali.

Tagovi

Povezani tekstovi