Otvoreno pismo Saveta REM-a Željku Mitroviću

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić uputila je otvoreno pismo vlasniku TV Pink Željku Mitroviću, nakon što je prethodno REM naglasio pod kakvim uslovima sadržaju generisani veštačkom inteligencijom mogu da se emituju, a Mitrović te smernice protumačio kao zabranu.

 

 

Sadržinu pisma Zekić prenosimo integralno:

 

„Poštovani gospodine Mitroviću,

 

Upotreba savremenih tehnologija mora biti kontrolisana i svrsishodna, što Vi sa svojim centrom za razvoj digitalnih virtuelnih video tehnologia (DVVC) vrlo dobro znate. Isto kao i što znate, da bez obzira što izigravate Boga, pravila i procedure moraju da budu iste, pa i za Vas, koji se ovih dana potpisujete kao satiričar, ludi Žeks!

 

Iz Vašeg saopštenja shvatili smo nekoliko stvari i ozbiljno se zabrinuli:

 

Prvo, da će uskoro da se pojave Stevan Sremac i Branislav Nušić, i da će da gostuju na Hit tvitu.

 

Drugo, da posedujete tehnologiju koja vraća iz mrtvih, ali, nema brige, ima nade i za nas obične smrtnike, pošto će ostatak čovečanstva tom tehnologijom ovladati za nekih tri do šest meseci.

 

Treće, da ste željni putovanja na Mesec, gde ćete sa Sremcem, Nušićem i ostalim slobodnim duhovima da se borite protiv inkvizicie i srednjeg veka.

 

Svє zajedno, u prve dve stavke ne možemo da Vam pomognemo, a kada je reč o trećoj, preporučujemo da nikako ne idete ruskom Lunom, bolje da probajte dronom.

 

I jedino je važno da shvatite, ovde, ili na Mesecu, da REM mora da postavlja neke granice, pogotovo onim idejama koje nas, sve zajedno, izbacuju iz svake orbite.

 

I to ćemo nastaviti da radimo, gde god bili i Vi, i Nušić i Sremac i svi ostali slobodni duhovi.

 

I slobodno uživajte. Što bi rekao Sremac: ‘I mesečina može biti pogled na svet’“, navodi se u pismu koje potpisuje Olivera Zekić, predsednica saveta REM-a.

 

Podsetimo, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je da bi prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u zabavnim, dokumentarnim, obrazovnim i drugim programima trebalo da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program generisan posredstvom veštačke inteligencije.

 

Željko Mitrović je ove smernice protumačio kao zabranu, pa na društvenoj mreži X (Tviter) napisao:

 

 

 

„REM je juče učinio civilizacijski presedan, i zabranio AI satiru na televiziji Pink, verujem da se ova zabrana ne odnosi samo na satiru ludog Žeksa već i na potencijalnu AI satiru Stevana Sremca, Branislava Nušića i ostalih ljudi slobodnog duha, koji svakako, u različitim epohama, preplašiše i prestraviše mnoge! Ali nema veze, toliko toga imam u planu, da me zabrane samo inspirišu! Pored toga što sam razvio tehnologiju koja će svetu biti poznata tek za 3 do 6 meseci, reših da REM-u i Oliveri Zekić odgovorim na način kojim treba da shvate da nema tih zabrana koje mogu sprečiti brzinu tehnološke TV i video AI revolucije u kojoj sam trenutno jedan od svetskih lidera! Zato ako ste se preplašili svi zajedno, šibnite me na mesec, kao u ovoj pesmi, pa da možete lepo da se opustite u ambijentu inkvizicije i srednjeg veka, jer je tako svakako bolje za nas koji definitivno ne pripadamo ovoj sumornoj i represivnoj epohi“, naveo je Mitrović, uz montirani video kako peva pesmu Frenka Sinatre.

Tagovi

Povezani tekstovi