„Ovakvim izjavama se stvara zapaljiva atmosfera“: Sagovornici Danasa o najnovijem vređanju novinara od strane Šapića i Dodika

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

„Niko nema pravo da vređa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla“, „Bezbednost novinara se ne ugrožava direktno, ali se stvara i zagreva zapaljiva atmosfera“, neke su od reakcija sagovornika Danasa na njanovije uvrede upućene novinarima N1 od strane viskoh funkcionera iz Srbije i Republike Srpske.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali su sajmu privrede u Mostaru.

 

Na snimku sa ovog sajma koji su mediji objavili vidi se kako Dodik vređa novinarku N1.

 

„Vidi ti one krave iz N1, kako se zove. Ona ti ima svoju istinu, ona ti saopšti i ode“, rekao je Dodik na šta mu je Vučić odgovorio „Šta ćeš… A jesi video konstrukciju? Prvo ti kaže zašto je Srbija kriva, al ti onda kaže da se Srbija ne pominje.“

 

Vređanje novinara N1 se taj dan nije završilo u BiH.

 

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić je na konferenciji za medije umesto odgovra na pitanje novinara N1 toj redakciiji poručio da su „Lažovi koji su se fizički iskrivili od zla i koje će zlo pojesti„.

 

„Niko nema pravo da vređa i omalovažava novinare u obavljanju njihovog posla. Svako ko je nezadovoljan radom novinara ima institucionalne ili makar pristojne načine da svoje nezadovoljstvo izrazi“, kaže za Danas Slobodan Ćirić potpredsednik Udruženja novinara Srbije.

 

Podseća i na zakonsku obavezu nosilaca javnih funkcija da, kako kaže, trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog političkog rada, bez obzira da li se lično osećaju povređenim.

 

„Uz sve to, nekim našim nosiocima javnih funkcija vredi javno poruciti da im baš nedostaje politicke kulture koja, pored ostalog, podrazumeva i pristojan odnos prema predstavnicima medija, bez obzira na to da li im se dopada uređivačka politika tih medija. Političari bi trebalo da odgovaraju na novinarska pitanja, a ne da vređaju i omalovažavaju novinare“, kaže Ćirić.

 

Advokat Rodoljub Šabić ovakvo opohđenje Dodika i Šapića prema noviarima karakteriše kao nedopustivo.

 

„Radi se o odnosu koji govori o potpunom odsustvu odgovornosti javnih finkcionera prema i obavezama koje i po zakonima imaju prema javnosti koju novinari predstavljaju i zastupaju. Možda i gore od toga je to što praktikuju rečnik koji je ispod najnižeg prihvatljivog nivoa ponašanja za bilo koga a pogotovo za javnog funkcionera“, kaže Šabić.

 

Dodao je i da ovakvi postupci pokazuju „nesposobnost“ tih javnih funkcionera da normalno komuniciraju sa javnošću kao i da govore o njihovom o njihovom strahu od javnosti, i odpolaganja računa za ono što rade.

 

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara kaže da su izjavama Dodika i Šapića novinari nedvosmisleno izloženi uvredama, koje su apsolutno nedopustive.

 

„Ocenjivanjem, procenjivanjem novinara na takav način, njihova se bezbednost ne ugrožava direktno, ali se stvara i zagreva zapaljiva atmosfera, koju s velikim naporima medijska zajednica nastoji da ugasi. Plamen koji takve izjave održavaju može se samo rasplamsati, ne sam od sebe ugasiti“, kaže Matić.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi