Partneri Srbija pozvali Poverenika da reaguje na kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Partneri-Srbija-1

Organizacija Partneri Srbija uputila je inicijativu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zahtevajući ponovno procenjivanje prekršajne odgovornosti sudova i tužilaštava zbog propuštanja da ažuriraju i objave informatore o radu na Portalu Jedinstvenog informacionog sistema.

 

Inicijativa je nastala nakon istraživanja Partnera Srbija u kojoj je analiziran sadržaj Informatora o radu sudova i tužilaštava na portalu Poverenika.

 

Rezultati istraživanja, rađenog od 1. do 8. avgusta, pokazuju da većina informatora o radu osnovnih sudova i tužilaštava ne sadrži sve kategorije podataka koji treba da budu objavljeni, a tamo gde postoje nisu ažurirani za 2023. Godinu.

 

Članom 39. Zakona je naznačeno da se ažuriranje informatora o radu mora sprovesti najkasnije 30 dana od dana nastale promene. Kada se to uporedi sa vrstom informacija koje treba da budu objavljene u informatorima, poput podataka o javnim nabavkama, podataka o budžetu, odnosno finansijskom planu, izvorima prihoda, podataka o isplaćenim platama i drugim primanjima, jasno je da su sve institucije bar jednom od početka 2023. godine bile dužne da ažuriraju informatore.

 

Analiza portala pokazuje, međutim, da veliki broj institucija iz uzorka nije ažurirao informator o radu ove godine, kao i da veliki broj institucija nema sve kategorije podataka objavljene u informatorima, što onemogućava informisanje građana o njihovom radu.

 

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kaže da je propuštanje izrade i ažuriranja informatora o radu prekršaj, te se zbog ovoga inicijativa obraća Povereniku kako bi primenio svoja ovlašćenja i utvrdio odgovornost zbog propuštanja organa vlasti da ažuriraju informatore o radu, odnosno zbog toga što nisu objavili informator o radu na portalu Poverenika.

 

Tagovi

Povezani tekstovi