Paunović: Izveštači ne znaju šta je parlament

Članovi skupštinskog Administrativnog odbora nisu na jučerašnjoj sednici prihvatili predlog predstavnika DS-a u ovom odboru da se plate narodnih poslanika vrate na staro.


Za odluku o vraćanju plata na ptrethodni nivo glasalo je sedam članova odbora i to predstavnici DS-a i SRS-a, koji su na sednicu odbora došli u punom sastavu, ali to nije bilo dovoljno da se odluka o povećanju plata poništi, jer je nisu podržaladva poslanika G17 plus, dok su članovi odbora iz DŠ, SPO-a i SPS-a bili uzdržani.


Glasanju je prethodila žučna rasprava u kojoj je Dušan Petrović iz DS-a pokušao da objasni da svi narodni poslanici mogu da žive sa platom od 50.000 dinara, koliko je iznosila plata poslanika pre povećanja. Petrović je ponovio da je potpuno neprimereno da, u situaciji u kojoj se Srbija, nalazi narodni poslanik ima platu veću od 100.000 dinara, dok lekari, profesori i većina građana Srbije zarađuje mnogo manje.


– Odluka o povećanju plata pokazuje jedan veliki stepen nepoštovanja prilika u kojima se naše društvo nalazi. DS je bio protiv te odluke od samog početka, čak smo se protivili i tome da se ona nađe na dnevnom redu ranije sednice Odbora – bio je kategoričan Petrović.


Tome su se usprotivili članovi Odbora iz vladajuće koalicije, a najžešći u svom obrazloženju zašto poslanički novčanik „zaslužuje“ da bude deblji bio je Goran Paunović, član odbora iz G17 plus, koji je za žestoke kritike javnosti na račun poslaničkih plata optužio novinare. On je rekao da „većina skupštinskih izveštača ne zna šta je parlament, uprkos tome što u Skupštini Srbije borave svakodnevno i da nekome u ovoj državi odgovara da se ruše najveće državne institucije“.


Taman kada se postigne konsenzus da se institucijama vrati ugled koji zaslužuju, imamo plaćenu kampanju da se ruši parlamet, kao najznačajnija i najotvorenija institucija za javnost. Svi poslanici su svakodnevno otvoreni za kontakte sa novinarima, a mi, istovremeno, dobijamo trač rubrike po novinama. Moramo da vratimo ugled i mesto narodnim poslanicima i Skupštini kakvo oni zaslužuju, bez obzira ko će sutra biti narodni poslanik. To je jedini način da naša država postane deo savremenog sveta i jednog normalnog sistema vrednosti koji smo davno izgubili – rekao je Paunović i dodao da obrazloženja opozicionih poslanika da im ne treba veća plata predstavlja jeftinu političku demagogiju.

O.N.S.-M.D

Tagovi

Povezani tekstovi