Pavlović: Verovala sam institucijama, pravdu ću potražiti i u Strazburu (VIDEO)

Vlasnica novosadskog „Kanala 9“ Maja Pavlović obavestila je Udruženje novinara Srbije da će u ponedeljak, 12. avgusta, po treći put, započeti štrajk glađu ukoliko problemi njene televizije ne budu rešeni. Ona je navela da nakon tri meseca od sastanka s premijerkom Anom Brnabić, kada je prekinula tronedeljni štrajk, niti jedan od njenih preostalih zahteva nije ispunjen.

Pavlović je rekla da ima stalni kontakt sa kabinetom premijerke Ane Brnabić, ali da nema rezultata u rešavanju problema te televizije.

„Mi imamo lepu saradnju i pokušavamo da nađemo neko rešenje, obavestili su me i da se predsednik Republike zainteresovao za ceo naš slučaj, i da je rekao da je zainteresovan za sastanak na kojem bih iznela šta nas muči, ali taj sastanak do danas nije organizovan. Želim da budem strpljiva, ali situacija u koju smo dovedeni ne ostavlja mnogo prostora za strpljenje, tri meseca je bio dovoljan rok“, istakla je ona.

Gajović je rekao da je najavljeni ponovni štajk glađu Maje Pavlović „zabrinjavajuća tema“, pozivajući vlasnicu Kanala 9 da ne pokreće taj štajk jer je „zdravlje najvažnije“.

„Nisam verovao da ćemo opet doći u ovu situaciju kao pre tri meseca.. premijerka jeste rekla da će učiniti sve u okviru zakona, ali ne možemo ići izvan toga, a problem je zaista veliki, finansijske prirode“, naveo je on.

Na žalost došli smo u pat poziciju, Maja jeste u pravu kad kaže da je sve manje poteza koji mogu da se povuku da se izađe iz ove situacije, dodao je.

„Sa njom sam saglasan da je došla u vrlo neprijatnu situaciju. Jako mi je teško kad vidim da se mediji gase, a ne znam koliko je u situaciji da razmišlja o ekonomskoj opravdanosti Kanala 9, a to je ključ i pitanje svih pitanja – može li ta televizija da opstane na ovom tržištu, koje je surovo“, kazao je državni sekretar.

Pavlović je, međutim, odgovorila da problem te televizije nisu dugovi, niti ekonomska opravdanost ili neopravdanost postojanja Kanala 9.

„Naša situacija je da smo pokrenuli postupke u kojima tvrdimo da naknade koje nam se naplaćuju nisu u skladu sa zakonom… Pokrenuli smo postupke u kojima godinama ne možemo da dobijemo odluke… Vi tvrdite da moj dug postoji, a ja tvrdim da taj dug ne postoji, ali vi imate mogućnost represije nada mnom“, rekla je.

Pavlović je dodala da ne može da utiče na sud da nakon pet godina od tužbe donese odluke, ali da traži da ti postupci budu okončani.

„Možda sam ja to sve dužna. Ako jesam – onda ne postoji opravdanost da Kanal 9 postoji. Ako se dokaže da smo mi u pravu, u tom slučaju država duguje Kanalu 9. Mi smo dve godine plaćali sve očekujući odluke suda, a nakon toga smo rekli da to nema smisla – hajde da nađemo načina da požurimo državu da počne da radi svoj posao i da se odluči da li je Kanal 9 to dužan ili to nije dužan“, ukazala je gošća Novog dana.

Gajović je kazao da niko – ni premijerka, ni mininistarstvo, niko iz državnih institucija, nema pravo da utiče na pravosuđe i da je ono potpuno nezavisno.

On je rekao i da jedino što može da uradi jeste da okupi, kao i prošli put, predstavnike svih institucija sa kojima je televizija Maje Pavlović u sporu, i da pita kakva su mogućnosti za rešenje.

Pavlović je rekla i da će pravdu potražiti i u Strazburu jer veruje da ne sme lako da odustane, da stavi ključ u vrata i kaže novinarima da idu kući.

„Učiniću sve da proverim da li je ono kako ja razmišljam ispravno ili ne… Ja sam sve pravno iskoristila i na raspolaganju imam samo građansku neposlušnost“, kazala je.

Tagovi

Povezani tekstovi