Pejović (NIN): Novinari dozvolili sebi da budu krivci za sve

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mediji i novinari su dozvolili sebi da budu krivci za sve probleme, obeleženi kao uzrok podela u društvu i predmet političke trgovine, izjavila je FoNetu novinarka nedeljnika NIN Dragana Pejović i ukazala da mirno gledaju kako se o njima dogovaraju političari, ali na to ne reaguju.

 

Ona je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije naglasila da se ne slaže sa takvim „optužbama“ i dodala da bi o tome najpre trebalo da govore oni koji utiču na kreiranje javnog mnjenja, a to su neki „važni urednici i novinari“.

 

Ističe da bi, zbog društva i javnog interesa, novinari trebalo da razgovaraju i vrate se osnovnim pravilima profesije.

 

Upravo je podksat „Bermudski trougao“, koji je Pejović nedavno pokrenula, nastao iz potrebe da se o medijima razgovara.

 

Kako je ocenila, „svi vidimo da su mediji jedni drugima tema, ali na način koji ne odražava dijalog“.

 

Prema njenom vidjenju, odlično je da novinari sede na jednom mestu i razgovaraju onako kako bi želeli da njihova publika razgovara „otvoreno o svemu, a da to ne izaziva skandal i konflikt“.

 

Za novinarsku profesiju je veoma važno što će u podkastu „Bermudski trougao“ mladi novinari imati priliku da slušaju o tome kako se, u najvećoj meri, nekada profesionalno radilo i sa malo više časti nego danas, smatra Pejović.

Krug mladih novinara sa kojima se ona susreće i koji je zainteresovan za svoj posao veoma dobro zna pravila profesije, što joj uliva mnogo optimizma, mada se ne sme zaboraviti da neke standarde nameće kultura ponašanja u nekoj novinskoj redakciji.

 

Pejović ne može da pretpostavi šta bi moglo da se dogodi sa principima mladih novinara „u nekoj pogrešnoj atmosferi“, pogotovo što je njihova fluktuacija u redakcijama velika.

 

Kako je primetila, većina njih volontira, dok su se mnoge starije kolege povukle iz novinarstva, pa je pitanje da li ima onih koji bi im posvetili vreme i učili ih.

 

Upitana da li građani mogu da se objektivno informišu u vreme predizborne kampanje, Pejović je odgovorila da je sajt Radiotelevizije Srbije jedan od najkredibilnijih izvora i da joj je zbog toga važno što se podkast „Bermudski trougao“ emituje upravo na RTS portalu „Oko“.

 

Smatra da građani danas moraju da ulože veći napor nego ranije da bi se informisali o predizbornoj kampanji, zato što su „bombardovani“ informacijama, uglavnom dosta pristrasnim i neobjektivnim, za šta su odgovorni novinari.

 

Govoreći o budućnosti novinarstva, Pejović je napomenula da bi prema nekim procenama 2022. godina mogla da bude godina „povratka novinarstva“.

 

Ono je sada u krizi, suočeno sa novim modelima informisanja na koje ne može da odgovori, a publika je zasićena senzacionaliznom, polarizacijom i ostrašćenošću medija.

 

Sve „mora da se obrne“, naglasila je Pejović, koja se nada da će novinari iskoristiti priliku da se vrate osnovama profesije.

Tagovi

Povezani tekstovi