Performans otpuštenog novinara ispred redakcije "Mađar soa"

Novinar-urednik Čik Nađ je od v.d. generalnog direktora tog lista Rudolfa Mihoka 28. aprila dobio i pismeni otkaz zbog toga što je kao urednik strane „Eks Ju pres“ preuzeo članak sa internet portala „Vojvodina danas“, u kojem je kritički ocenjen rad rukovodstva ovog dnevnika, a Mihok je tada izjavio da je Nađ svesno i zlonamerno prekršio uređivačku politiku kuće i svesno prekršio uputstvo glavnog urednika. Kao drugi razlog za otkaz navedeno je da je prilikom proslave godišnjice lista „Mađar so“ 21. decembra prošle godine , kada je zvanični deo bio u Novosadskom pozorištu, dozvolio, i pored izričite zabrane rukovodstva, da u zgradu redakcije uđe fotoreporter „Dnevnika“ i slika paralelnu redakcijsku proslavu. Ona je, po Nađovim rečima, organizovana u znak protesta što rukovodstvo od nezavisnog lista želi da napravi glasilo SVM-a. Zbog ovog postupka Čik Nađ je disciplinski odgovarao i oduzeto mu je zvanje urednika, a, kako je okupljenim kolegama i novinarima saopštio, zbog dobijenog otkaza će svoja prava pokušati da ostvari na sudu.
Performansu bivšeg kolege su prisustvovali malobrojni novinari iz „Mađar soa“, ali brojni novinari iz ostalih redakcija, i tom prilikom je i predsednik sindikalne organizacije „Mađar soa“” Zoltan Nemet rekao da je ova organizacija u više navrata, kao i sada, posredovala u sukobima sa rukovodstvom i bila na strani radnika ove kuće.
Okupljeni novinari su su istakli da su zaposleni zastrašeni pričama da će biti otpuštanja zbog viška, kao i da je rukovodstvo lista kroz uterivanje straha podelilo redakciju, pa među novinarima više nema jedinstva, da su plate u listu veoma niske, da se nisu povećavale godinu i po, da se i uz prekovremeni rad ne može zaraditi više od 15.000 dinara, uprkos obećanjima od pre tri godine da će plate biti u proseku 20.000 dinara. Takođe su istakli da SVM upravo preko rukovodstva kuće vrši uticaj na uređivačku politiku lista, pa je u novinama nemoguće pronaći bilo kakvu kritiku na račun SVM.

Tagovi

Povezani tekstovi