Peticija: Srbiji treba međunarodni radio!

mrs-radio-jugoslavija

[box align=’box-center’ id=’8001′]Zahtevamo da se gašenje ovog medija zaustavi i da Srbija napokon počne da razmišlja o svom prisustvu u svetskim medijima i značaju kratkog talasa i svih ostalih medija koje Međunarodni radio Srbija pokriva (kratki talas, internet, video i audio vesti, live stream).

Posle neuspešnih pregovora zaposlenih u Radio Jugoslaviji (Međunarodni radio Srbija) sa Ministarstvom kulture i informisanja, Vlada Republike Srbije donela je odluku da se Međunarodni radio Srbija UGASI počev od 1. jula 2015.

Vlada Srbije (a od kako se država više ne zove Jugoslavija, promenilo se i nekoliko vlada i vladajućih stranaka) već više od dve decenije ima problem i ne shvata značaj postojanja medija kao što je Međunarodni radio Srbija. Zahvaljujući nemaru upravo Vlade Srbije, radio još uvek nosi ime Radio Jugoslavija.

Međunarodni radio Srbija (Radio Jugoslavija) je jedina radio-difuzna stanica u zemlji koja preko kratkih talasa emituje program u sve delove sveta i 79 godina afirmiše državnu politiku, privredu, kulturu, tradiciju Srbije u svetu. Emitujući program putem kratkog talasa i interneta (www.glassrbije.org i www.voiceofserbia.org), na srpskom i još jedanaest jezika, ova medijska kuća je osam decenija nezvanični portal države Srbije, koji pokriva svih pet kontinenata. Taj vid neformalne diplomatije je i danas nezamenljiv kanal predstavljanja zemlje na najpozitivniji način. O tome svedoči i podatak da se njega nisu odrekle ni druge, mnogo značajnije zemlje, pa modernizuju i unapređuju rad sličnih stanica – Deutche Welle, BBC World Service, VOA, Glas Rusije… Ili kao zemlje u okruženju, poput Slovenije, članice EU, koja je svoj radio proglasila za glasilo od nacionalnog interesa.

Brojni slušaoci širom sveta, ali i ambasade Srbije u svetu i strane ambasade u Beogradu, Međunarodni radio Srbija ocenjuju kao relevantan i pouzdan izvor informacija o Srbiji. Za pripadnike dijaspore je nezamenjiva veza sa maticom.

Inače, Međunarodni radio Srbija je jedna od najstarijih kratkotalasnih radio stanica, a osnovan je šest godina pre Glasa Amerike. Emitovanje programa za inostranstvo počelo je 8. marta 1936. godine u Kraljevini Jugoslaviji.

Tagovi

Povezani tekstovi