Petrović: Narod želi krv, seks i nasilje u medijima, ne objektivnost

Foto: Novi Optimizam

On je ukazao da kada se govori o pritiscima na medije, dođu Vučićevi manekeni da nekog nazivaju lopovom i izdajnikom, što je oprobani recept režima i njihovih medija.

– Tako „Informer“ optuži „Vreme“, NIN i „Danas“ da dobijaju pare od države a napadaju vlast. Zaboravlja se da to nisu Vučićeve pare već se radi o konkursima za medijske projekte, i to na osnovu zakona. Novinarstvo je dinamičan posao, ali novinari nisu aktivisti opozicije niti su nekakvi junaci, već ozbiljna profesija koja radi u interesu građana i javnosti. Devedesetih godina u Beogradu su bile nekolike TV i radio-stanice koje su profesionalno obavljale svoju funkciju i bile na meti režima, ali danas u prestonici vrlo su retki mediji koji časno rade svoj posao, naglasio je Petrović.

Njegovo izlaganje nakratko su prekinuli dvadesetak aktivista SNS, koji su uzvikivali – „Zeleni lopove“, „Zeleni Zabela“, misleći na gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića. Učesnici tribine pitali su ih da malo promene ove parole, pošto su i prethodne večeri isto uzvikivali, a Petrović ih je pozvao da se pridruže skupu, ali su oni posle desetak minuta otišli ispraćeni aplauzom gledalaca. Policija je uhapsila jednog od protestanata koji je bio na policijskoj poternici.

Teofil Pančić, novinar „Vremena“, na konstatacije da su novinari najveći neprijatelji režima istakao je da je to posledica nenormalnih prilika u društvu, disfunkcionalne države gde nema podele vlasti i ugušenih institucija.

– Depresivna i represivna slika krajem devedesetih ponavlja se i danas. Ako ostanemo bez ozbiljnih medija, završićemo kao društvo u varvarstvu. Zbog toga novinari moraju da izdrže tu bitku za slobodu misli i izražavanja kako bi postali normalno demokratsko društvo, a ne društvo na putu samoubistva, rekao je Pančić.

Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, podsetio je da je ovaj nedeljnik privatizovan 2009. godine, da su vlasnici iz Švajcarske i Nemačke, i da kao vlasnici očekuju profit.

– NIN učestvuje na konkursima za medijske projekte, ali kao i ostali profesionalni mediji dobija mrvice, naveo je Ćulibrk i dodao da se sloboda novinarstva osvaja, „a naš zadatak je da kritikujemo svaku vlast“.

Sanja Kljajić, novinarka „Dojče velea“, ukazala je na brutalan obračun države sa RTV Vojvodinom, koji bi trebalo da bude javni servis građana.

– Vlast smatra, a tako se i ponaša da bi to trebalo da bude državni servis. U Novom Sadu bili su protesti posle čistki „Podrži RTV“ i važno je bilo očuvati obraz i dostojanstvo profesije, navela je Kljajić.

Zlata Kureš, novinarka agencije „Beta“, istakla je da je u Srbiji bilo registrovano 2.200 medija, ali da je ugašeno 514 medija od kojih polovina štampanih. 

– Međutim, sporno je vlasništvo države nad medijima kao i čitav postupak javnih nabavki. Ukupno je na marketinškom tržištu za medije bilo 197 miliona evra, od čega 70 odsto ide tabloidnim, elektronskim, kao i RTS, dok je za štampane medije izdvojeno svega 5-6 odsto te sume, i naravno većinom tabloidima, rekla je Kureš.

Jelka Jovanović, novinarka „Novog magazina“, podsetila je na najnoviju bruku državnih organa sa Nacrtom medijske strategije.

– U Brisel je poslat sasvim izmenjen nacrt, gde nisu uvažene primedbe novinarskih udruženja, a premijerka Brnabić se pravda da je to neko neovlašćeno poslao u Brisel. Za profesionalne i slobodne medije veliki oglašivači su nedostupni, od prodaje ne može da se živi, a zarade novinara su minimalne. Realna ekonomska cena novina bila bi 1.000 dinara, ali je to u Srbiji sa ovakvim standardom nemoguće, naglasila je Jovanović.

Kritika opozicije

– Opozicija se pomalo razmazila očekujući da stalno kritikujemo Aleksandra Vučića, i da nećemo pisati protiv njih. Takođe i publika je pomalo razmažena, očekujući da novinari budu uz opoziciju. Međutim, kada se predstavnici opozicije kritikuju, kao što je to bilo nedavno prilikom gostovanja Sergeja Trifunovića na N1, bile su burne reakcije. Novinarstvo je u službi javnosti i u normalnoj zemlji normalno je da se kritikuju i vlast i opozicija, rekao je Draža Petrović.

Tagovi

Povezani tekstovi