Petrović: U Srbiji se nižu „Slapp“ tužbe, cilj – gušenje medijske kritike

Tara Petrović (foto: N1 snimak ekrana)
Tara Petrović (foto: N1 snimak ekrana)

Tara Petrović iz Građanskih inicijativa ocenila je u emisiji N1 Studio Live da se u Srbiji „nižu ‘Slapp’ tužbe, zlonamerne privatne tužbe čiji je cilj gušenje kritike. „Cilj ‘Slapp’ tužbe nije zadovoljenje prava, cilj je da se ‘žrtva’ finansijski iscrpi, da se zastraši i da se demotiviše da u budućnosti ukazuje na određene probleme“, istakla je Petrović.

Podsetimo, Građanske inicijative” postale su članica Koalicije protiv „Slapp“ tužbi u Evropi , mreže evropskih organizacija udruženih u borbi protiv ovog sve učestalijeg mehanizma zastrašivanja i gušenja javne kritike kroz zloupotrebe sudskog postupka.

 

„Koalicija protiv Slapp tužbi u Evropi je koalicija koja okuplja veliki broj međunarodnih organizacija, novinarskih udruženja, organizacija za ljudska prava koje se trude da zagovaraju izmenu propisa u zemljama širom Evrope, da se spreči upotreba ‘Slapp’ tužbi protiv novinara u svrhu zastrašivanja. Sa druge strane, želimo da skrenemo pažnju na najeklatantnije slučajeve, kako bi se na te ‘siledžije’ usmerila pažnja javnosti i kako bi se iskazala solidarnost sa njihovim metama“, navela je Petrović.

 

Dodaje da je pažnja posvećena i tome da se imena svih koji pokreću „Slapp“ tužbe pojave u medijima, i da se ukaže na zloupotrebe koje oni čine.

 

Podseća da su „Slapp“ tužbe zlonamerne privatne tužbe čiji je cilj gušenje kritike.

 

„One imaju različite pojavne oblike, ali im je zajednička crta ta zla namera. Cilj ‘Slapp’ tužbe nije zadovoljenje prava, cilj je da se ‘žrtva’ finansijski iscrpi, da se zastraši i da se demotiviše da u budućnosti ukazuje na određene probleme“, istakla je Petrović.

 

Prema njenim rečima, ova pojava je postala redovna i u Srbiji.

 

„Istraživanja pokazuju da su od 2015. godine pa do donas značajno povećan broj ‘Slapp’ tužbi u Evropi. Kod nas su se NUNS i Fondacija ‘Slavko Ćuruvija’ bavili istraživanjem ‘Slapp’ tužbi protiv medija i zaključeno je da su se pojavile 2018. godine, a da su prošle godine postale značajno učestalije. Kao inicijalnu kapislu bih navela tužbu Milenijum tima protiv 11 medija, koja je bila 2021. godine. Od tada se slučajevi ‘Slapp’ tužbi samo nižu“, istakla je sagovornica N1.

 

U svojevrsnom takmičenju koje je organizovamo povodom ovih tužbi, za „najvećeg zavisnika od sudskih sporova“ je nominovan Meho Mahmutović, koji je vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji je podneo 37 tužbi protiv aktivista i kolega doktora u Novom pazaru koji su kritikovali njegovo postupanje za vreme koronavirusa u Novom Pazaru.

 

„S druge strane, u kategoriji ‘najveći koroporativni siledžija godine’ smo nominovali bračni par Sanju i Nebojša Petrić, koji su podneli pet tužbi protiv aktivista organizacije „Odbranimo šume Fruške gore’ i udruženje građana ‘Fruškać’ koji su ukazivali na njihove građevinske projekte u zaštićenim projektima. Pored dva miliona dinara odštete, zahtevaju i kaznu zatvora za Draganu Arsić, osnivačicu ‘Odbranimo šume Fruške gore’ zbog krivičnog dela narućšavanje poslovnog ugleda i kreditnog rejtinga“, rekla je Petrović.

 

Ona je pojasnila i da će na „Prvoj antislapp konferenciji“, koja će se održati 20. oktobra u Strazburu, biti proglašeni pobednici po kategorijama.

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi