Petrović: Uredba o informisanju trapava, neko je i Vučića zamolio da je povuče (VIDEO)

„Treba u ovoj situaciji paziti da ne napravite takvu glupost. Ispostavilo se da je prvi potez posle donošenja Zaključka bio hapšenje novinarke Ane Lalić i postalo je jasno da država želi da se bavi uterivanjem discipline u medijima“, objasnio je Petrović.

On je istakao da su u ovoj situaciji mediji, pa i oni inače kritički nastorjeni, tolerantniji prema vlasti jer mora da se zna kakva je situacija.

„Ta uredba je jedna trapava stvar. Meni se čini da je neko i njega (Aleksandra Vučića) zamolio ili nešto drugo uradio da to se to povuče jer je postojala reakcija da je to stvar koja je jako jako delikatna“, rekao je urednik Danasa.

Kada je u pitanju privođenje novinarke portala Nova.rs, Petrović kaže da je to bio veliki skandal i da je očigledno da je vlast htela da pokuša da napravi neki eksperiment kako će to izgledati ako jednu novinarku uhapse i odvedu je da prenoći u pritvoru.

On podseća da je istog dana na TV Pink Vojislav Šešelj poručio da i novinarku Danasa Snežanu Čongradin treba uhapsiti i dodaje da se stvara besmislena tenzija između novinara i vlasti kada i jedni i drugi rade u teškim trenucima.

Napominje da novinari nisu zaplašeni, već je napravljen kontraefekat.

Urednik Danasa kaže da novinare muči to što žele da se bave informacijama koje su utemeljene u činjenicama, a da većinu stvari koje saznaju ne mogu da provere i potvrde kod nadležnih.

„Opasna i delikatna situacija jer novinari mogu nepromišljeno da naprave štetu i izazovu širenje panike. A koleginica iz Novog Sada je uradila upravo to. Ako nemate mogućnost da proverite ono što želite da objavite onda dolazi do ovakvih situacija. Država i te zdravstvene ustanove hitno moraju da odgovaraju novinarima na zahteve, da kažu da li je nešto tačno ili nije. Nema razloga da se blefira“, napominje sagovornik Dana uživo.

Govoreći o jučerašnjoj konferenciji za medije predsednika Aleksandra Vučića, Petrović ukazuje da su građani do sada uglavnom grđeni za ono što rade, a da su juče dobili pohvalu.

„Ta njegova konferencija, koju sam gledao u prolazu, je bila dosta izbalansiranija nego ranije, kada je znao da se dere i pominje opoziciju i medije. Znamo šta se ovde dešavalo u poslednjih mesec dana u stavu države prema koroni i građani su bili sluđeni, a sad su tek sluđeni i ne možete građane optuživati da nisu bili pažljivi. Rade oni što čuju iz mas medija. Imate sluđenog čoveka koji ne zna da li je ovo predstava ili se ovo nama stvarno dešava“, kaže Petrović.

Tagovi

Povezani tekstovi