Pink, Avala, Košava I Hepi optužuju OEBS da lobira za RTL mimo zakona

‘RTL je na različite načine pokušao da izdejstvuje dozvolu za emitovanje, od pokušaja kupovine Trećeg kanala RTS-a, preko lobiranja u različitim ministarstvima, pa sve do diplomatskih pritisaka na najviše institucije države’, saopštile su televizije Pink, Avala, Košava i Hepi i radio stanice S, Fokus i Indeks.

U zajedničkom saopštenju te stanice navode da su spremne, da na svaki mogući način legalno brane i odbrane konkursno pravo na emitovanje programa na nacionalnom nivou.

APRES osudio postupak misije OEBS-a

Asocijacija profesionalnih emitera Srbije osudila je postupak predstavnika misije OEBS-a u Beogradu zbog, kako je navedeno, objavljivanja kvaziekspertskog mišljenja o javnom konkursu za izdavanje radio i televizijskih dozvola u Srbiji.

APRES navodi da je to saopštenje OEBS-a potpisao službenik poljskog radiodifuznog Saveta Karol Jakubovič ‘koji inače nije ni dolazio u Srbiju kako bi pregledao konkursnu dokumentaciju’ i dodaje da je ‘i sa distance Jakubovič uspeo da za pet dana donese negativno mišljenje koje su predstavnici OEBS-a u Beogradu objavili’.

‘Ekspertiza Jakuboviča izvesno nikoga ne obavezuje, ali činjenica da iza njenog objavljivanja stoje predstavnici misije OEBS-a u Beogradu samo potvrdjuje sumnje da je u pitanju kampanja koju pojedini službenici te misije vode u korist nasilnog izdavanja dozvole televiziji RTL’, kaže se u saopštenju.

APRES navodi da ‘posebno pada u oči da je ‘ekspertiza’ objavljena istog dana kada je i predsednik Srbije Boris Tadić odbio da potpiše ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifiziji’.

‘Ovakav savršen tajming primer je kako se pojedini službenici OEBS-a služe jeftinim političkim trikovima da bi u senci legalnih političkih organa, kao što je predsednik Srbije, plasirali svoje lobističke interese u korist televizije RTL’, kaže se u saopstenju APRES-a.

Ta asocijacija ističe da je, iako se ne slaže sa Tadićevim postupkom koji je doveo do odlaganja usvajanja izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, potpuno uverena da predsednik Srbije sa takvom vrstom manipulacija u korist propalog učesnika na konkursu nema nikakve veze.


 

Tagovi

Povezani tekstovi