Pirot: Damoklov mač

– Naš je stav kao osnivača ovih medija da sva tri medija krenu istovremeno u privatizaciju a da se potom privatizuju po celinama. Da li će mediji u privatizaciju ići pojedinačno ili zajedno o tome moraju da se izjasne rukovodstvo kuće, sindikati, UO i zaposleni – kaže Vasić.
Zaposleni u IJP Sloboda u Pirotu strepe da će u predstojećoj privatizaciji ostati bez posla, a posebna zabrinutost vlada među onima koji rade u nedeljniku Sloboda, jedinom pisanom mediju na jugoistoku Srbije. I za ovaj pisani mediji rok za privatizaciju je april 2006.


Medijska kuća Sloboda u svom sastavu ima nedeljni list Sloboda sa tradicijom od 61 godine, Radio Pirot koji postoji 27 i TV Pirot koja postoji šest godina. Ova informatrivna kuća zapošljava 70 radnika. U listu Sloboda radi 10, Radio Pirotu 17, u TV Pirot 29 radnika, a ostalo su radnici zajedničkih službi. Prosek poslednje isplaćene plate je oko 15.000 dinara. Plate se istina isplaćuju redovno, ali su novinarske plate daleko manje od plata pojedinih nekvalifikovanih radnika ili službenika u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama.
Direktor IJP Sloboda Svetlana Matić Metodijev kaže da je zasad uknjižena imovina i da su počele pripremne radnje za privatizaciju. – Od Agencije za privatizaciju je stigao dopis u kome se od nadležnog organa traži izjašnjavanje o statusnim promenama, odnosno da li će IJP Sloboda ići u privatizaciju kao celina ili će doći do podela i svako od medija nastupati samostalno. U toku je izjašnjavanje zaposlenih o svojinskim promenama – kaže Matić Metodijev.
Vladan Vasić, predsednik opštine, obećava da će SO Pirot pomoći pripreme za privatizaciju, te da je u budžetu za 2006. planirala sredstva za svaki od tri medija posebno.– Predviđen je i socijalni program u iznosu od četiri miliona dinara a svaki od medija će dobiti određena sredstva za zarade. Socijalnim programom je planirano da se broj zaposlenih u IJP Sloboda smanji za 20 odsto, što znači da će od 70 zaposlenih višak biti 14 do 15 radnika. Planiranjem sredstava iz budžeta za narednu godinu za medije čiji smo osnivači mi smo jasno iskazali nameru da pomognemo IJP Sloboda. Moram da kažem da u Zakonu piše da lokalne samouprave ne mogu više da finansiraju štampane medije posle aprila 2006. Moraćemo da nađemo načina da subvencijama pomognemo list Sloboda ili zakupimo određeni prostor u listu i drugim medijima, ali će planirana sredstva mediji dobiti. Naglašavam da lokalne samouprave neće moći da učestvuju u budućem vlasništvu medija, već će moći samo da sklapaju određene ugovore kao što mi to činimo sa svim privatnim TV u gradu. Budući da do kraja 2005. mora da se pokrene privatizacija, apelujem na rukovodstvo kuće, sindikate i zaposlene da sudbinu uzmu u svoje ruke i da se ne ponašaju indolentno kao da ih se to ne tiče – kaže Vasić.
-Predviđa se višak od 15 radnika i mi ćemo raditi na tome da taj problem rešimo što bezbolnije, ali je činjenica da nam ne predstoje baš ružičasti dani- kaže Gordana Ristić, predsednik sindikata Nezavisnost i spiker – voditelj u Radio Pirotu.Zaposleni s kojima smo razgovarali zabrinuti za svoju budućnost ne znaju tačno šta je najbolje za njih i strepe da će se neko pre a neko kasnije naći na ulici, jer još ništa nije urađeno oko privatizacije, niti ima najava potencijalnih i ozbiljnih kupaca.
Dugogodišnji novinar nedeljnika Sloboda i član Sindikata Nezavisnost, Anđelka Mitković Đorđević kaže da je svaka vlast, po pravilu, odmah posle konstituisanja u ovu medijsku kuću dovodila i zapošljavala svoje kadrove, partijske poslušnike, uglavnom nestručne za poslove koje rade.
– I sada nad našim glavama visi Damoklov mač ne samo u strahu od privatizacije, nego i zato što će se pre nje kao tehnološki višak na ulici naći 20 odsto zaposlenih. Uverena sam da će to biti stručnjaci i oni koji rade po zakonima naše profesije. Bojim se da će se desiti ono što se uglavnom dešava i u drugim preduzećima koja su privatizovana, da odlaze stručni i ostaju partijski podobni. I naši mediji koji su 1996. i 1997. godine imali hrabrosti da podmetnu leđa i doprinesu demokratizaciji, od tih istih koji su osvojili vlast dobrim delom i zahvaljujući medijima, u znak zahvalnosti dobijaju nokaut, od koga će dugo godina ostati da leže u ringu. Daj bože da nekad stanu na noge – kaže ona.Nenad Paunović, predsednik Samostalnog sindikata u IJP Sloboda i dugogodišnji novinar Radio Pirota, smatra da zaposleni neće pristati ni na kakve nametnute modele privatizacije dok se sa osnivačem ne potpiše kolektivni ugovor. Paunović dodaje da je paradoks bio još na početku ove godine kada je usvajan budžet i kada osnivač nije pokazao spremnost da ojača kuću uoči privatizacije.
– Suočeni smo sa novim ograničavanjem iznosa sredstava iz budžeta za 2006, pokušaju podele medijia u IJP Sloboda, pored ostalog i tako što je za svaki medij najavljen poseban iznos sredstava, do nove najave tehnološkog viška bez preciznog socijalnog programa. Zaposleni u našoj medijskoj kući ne znaju na koju stranu da krenu – da zaustave pritiske osnivača, donesu pravu odluku o tome kako u privatizaciju, izbore se za kolektivni ugovor i socijalni program, i u takvom haosu pokušaju da i dalje budu dobri i pošteni u svom radu. Kuća koja je dolaskom demokratije 2000. godine bila među najboljima u Srbiji, promenama na lokalnim vanrednim izborima pre dve godine dovedena je na ivicu provalije. Ironija je u tome što su oni spremni da nas gurnu pre u provaliju nego u privatizaciju – kaže Paunović.
Novinar i bivši odgovorni urednik TV Pirot Dragica Pavlov Krstić kaže da je za lokalne medije koji se uglavnom finansiraju iz opštinskih budžeta jedina mogućnost da se oslobode najdirektnijeg uticaja lokalnih garnitura vlasti na uređivačku politiku, upravo privatizacija.
– Lokalni mediji čiji je osnivač lokalna samouprava treba da budu lokalni javni servis. Oni su, međutim, najčešće bili u funkciji očuvanja vlasti. Zakasnela zakonska regulativa i otvaranje procesa privatizacije bez prethodne raspodele frekvencija lokalne medije dovode u još nezavidniju situaciju. Zbig niskih plata novinari koji su radeći u lokalnim medijima stekli zavidno iskustvo, kreću u potragu za bolje plaćenim medijima – kaže Dragica Pavlov Krstić.
Snežana Manić kaže da se kao dugogodišnji novinar Radija, ne boji privatizacije, ali samo u slučaju da budući vlasnik ne bude pekar, mesar ili nekog sličnog zanimanja, već neko ko je takođe ime u novinarstvu.


Zoran Panić


 Nastavlja se

Tagovi

Povezani tekstovi