Pismo Komiteta za zaštitu novinara iz Njujorka Vojislavu Koštunici

Pretnje su usledile nakon što je 10. juna u listu Danas objavljen tekst pod nazivom „Mladić lociran“ u kojem se navodi da je locirano mesto gde se krije Ratko Mladić, bivši vojni komandant Srba iz Bosne koji se nalazi na optužnici Međunarodnog haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji. U članku je navedeno da je vlastima poznato gde se krije Mladić i da se razmatra kako da se uhvati. Informacije u članku pozivaju se na neimenovane izvore i navodi se da Mladić boravi u jednom od većih gradova u centralnoj Srbiji.


Srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić negirao je medijske izveštaje o mestu boravka Ratka Mladića, koje je dan kasnije objavio i nezavisni radio B92. Danas je rekao da stoji iza priče koja je objavljena. Spasović je u telefonskom intervjuu Komitetu za zaštitu novinara rekao da su dvojica policijskih zvaničnika toga dana posetila Danas tražeći od njega i od direktora Radivoja


Cvetićanina da otkriju izvore informacija. Međutim, urednik i direktor su to odbili.
Dan nakon objavljivanja članka 11. juna, čovek koji se predstavio kao „lično obezbeđenje generala Ratka Mladića iz Republike Srpske“ pozvao je Danas i tražio da razgovara sa Spasovićem. Na osnovu transkripta razgovora koji je Danas objavio 13. juna, čovek koji je uputio pretnje je rekao: „Prenesite mu (Spasoviću) poruku: Od danas je mrtav. Ubićemo ga, odseći glavu, noge i ruke za to što je pre neki dan pisao i objavio o Ratku Mladiću“. Spasović je Komitetu za zaštitu novinara rekao da je tokom 20.godišnje karijere primio brojne pretnje ali da je zbog ove posebno zabrinut za svoju bezbednost.


Direktor Danasa Radivoj Cvetićanin podneo je 13. juna zvaničnu molbu ministru unutrašnjih poslova tražeći od njega istragu pretnji i obezbeđivanje zaštite za Spasovića i njegovu porodicu. Ministar nije odgovorio u roku od sedam dana. Međutim, 20. juna Spasovića su pozvali iz Ministarstva unutrašnjih poslova i tražili od njega izjavu o pretnjama. Sledećeg dana Spasović je dao izjavu beogradskom ogranku Ministarstva unutrašnjih poslova, ali policija nije ponudila adekvatnu zaštitu za njega i njegovu porodicu.


Policijski zvaničnik je 23. juna predao kovertiranu poruku Spasoviću potpisanu imenom ministra Jočića u kojoj se kritikuje jedan članak objavljen 21. juna u Danasu. Jočić se pozvao na pretnje upućene Spasoviću i istakao: „Što se tiče glavnog i odgovornog urednika Danasa kao i obećanja da ćemo sprovesti istragu ovih pretnji i uspešno ih razrešiti, prijatelski smo ga savetovali da nađe telohranitelja, ali za svoje mentalno stanje, koji će ga sprečiti da ne objavljuje nesuvisle tekstove“.


Mi smo ozbiljno zabrinuti za bezbednost Grujice Spasovića i uznemireni zbog ovakvog odgovora ministra. Propust da se sprovede adekvatna istraga pretnji – poslatih u ime optuženog – šalje hladnu poruku da je vaša vlada neosetljiva na zaplašivanja nezavisnih medija. Strahovi novinara su rezultat neuspeha srpskih vlasti da istraže i preduzmu gonjenje odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. i na smrt pretučenog jagodinskog novinara Milana Pantića 2001, događaje koji su doveli u pitanje kredibilitet vaše vlade i međunarodnu sliku Srbije.
Apelujemo na vas da obezbedite poštovanje prava novinara da zaštite svoje izvore i da ne vršite pritisak na njih da vam otkriju takve informacije. Hvala što ste odvojili pažnju za ovaj hitan slučaj. Čekamo vaš odgovor.


Iskreno
En Kuper (Ann Cooper) izvršni direktor
Komitet za zaštitu novinara
Njujork

Tagovi

Povezani tekstovi