Pismo Komiteta za zaštitu novinara zbog napada na medijsku kuću B92

Pretnje smrću koje sadrže eksplicitne klevete uperene su protiv ove stanice, a bilo je i otvorenih pretnji da se zapali zgrada B92.
 
Kao nepristrasna, međunarodna organizacija koja brani pravo novinara da izveštavaju o novostima bez straha od uznemiravanja, pozivamo vas da garantujete bezbednost naših kolega na B92. Molimo vas da ohrabrite vlasti da istraže ove napade na blagovremeni, efikasan i detaljan način.
 
Uznemireni smo zbog izjava koje daju neki visoki zvaničnici vlade kao što je premijer Vojislav Koštunica i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, koji efikasno opravdavaju nasilje nakon odvajanja Kosova od Srbije kao patriotski čin. Novinari s kojima je CPJ razgovarao kažu da je grupa demonstranata koja je napala B92 bila podstaknuta ovakvim izjavama.
 
U ovom važnom političkom trenutku kada su tenzije veoma visoke, tražimo od vas da o ovome porazgovarate sa ministrima Koštunicom i Ilićem. Takođe vas molimo da javno osudite pretnje upućene B92 i njenom osnivaču, glavnom i odgovornom uredniku i direktoru, Veranu Matiću.
Vulgarne poruke poslate emailom Matiću sadrže pretnje u kojima ga nazivaju fašistom i izdajnikom Srbije, i optužuju isključivo B92 za odvajanje Kosova od Srbije. U jednoj od e-mail poruka upućenih Matiću, nazvan je fašistom i u njoj stoji: “Saznao sam gde živiš, tako da ću te uskoro ubiti!” U drugoj stoji, delom i sledeće: “Dobićeš metak u glavu ako nastaviš da degradiraš srpsku državu. Završićeš kao smrdljivi [ubijeni Premijer Zoran] Đinđić … Nadam se da ćeš doći sebi posle ovih upozorenja jer ni Amerika ne može da te zaštiti.” U trećoj poruci stoji: “Gorite u paklu ako već nećete biti u vašoj televiziji kad je budu palili.” Matić je rekao za CPJ juče da pretnje i dalje stižu.


Grafički video koji se pojavio na YouTube-u 17. februara, prikazuje tobožnju egzekuciju snajperom dvoje prezentera udarnih B92 televizijskih vesti. Video je na kratko uklonjen sa YouTube-a, ali se ponovo pojavio 1. marta; sklonjen je danas ponovo. Pomenuti video počinje dramatičnom muzikom praćenom prikazom olujnog neba. A onda se pojavljuje poruka na ekranu: “Tamni oblaci su se nadvili nad Srbijom! Postoji samo jedan razlog za to.” Potom se slika prebacuje na studio televizije B92 i nastavlja se dalje ubistvom novinara na ekranu.
 
21. februara, veliki miting održan u Beogradu u znak protesta zbog odvajanja Kosova od Srbije prerastao je u nasilan skup, kada je deo mase došao do zgrade B92 oko 18 časova, opkolivši je i zarobivši novinare unutra. Demonstranti su optuživali ovu stanicu da je pro-zapadno orijentisana i nazivali su zaposlene „izdajnicima Srbije“, rekao je za CPJ direktor za spoljne komunikacije B92 Saša Mirković.
 
Matić je rekao za CPJ da je morao da uputi nekoliko apela Ministarstvu unutrašnjih poslova pre nego što je poslat dovoljan broj policajaca da zaštiti zgradu. Opsada je trajala nekoliko sati; zaposleni su još uvek bili u zgradi oko ponoći, kada je CPJ razgovarao sa Mirkovićem. Ranije tokom dana, B92 je primio anonimnu pretnju emailom da je podmetnuta bomba i zaposleni su bili evakuisani iz prostorija, kaže za CPJ Slobodan Kremenjak, pravni savetnik B92.
 
Matić je prijavio neprestane pretnje beogradskoj policiji i tužilaštvu. Međutim, kriminalistička služba policije još uvek nije nikoga uhapsila. Stanicu čuva policija, minimum 5, a maksimum 20 policajaca, u svakom trenutku. Osim toga, stanica je pojačala i sopstveno obezbeđenje, kaže Matic za CPJ, tako što je unajmila privatnu firmu za obezbeđenje da bi obezbedila zaštitu novinara unutar zgrade, ali su oni u opasnosti i pored toga. “Veoma je teško kretati se ulicama grada,” kaže Matić za CPJ. “Svakodnevno se suočavam sa verbalnim pretnjama i psovkama čim izađem na ulicu.”
 
B92 je nastavio sa emitovanjem programa bez cenzure. Kao rezultat toga, novinari B92 su nastavili da rade pod pretnjama. Na primer,  26. februara, kada je B92 izveštavao sa protestnog skupa na kontrolnom punktu u blizini Medveđe, zajedno sa drugim medijima, jedna besna grupa demonstranata je počela da se raspituje posebno za ekipu TV B92, kažu novinari beogradskog dnevnika Blic. Ekipa B92 je morala da skine nalepnicu stanice sa kamere kako bi izbegla sukob, a kolege iz drugih medija koji su bili prisutni, uspeli su da ubede demonstrante da među njima nema novinara B92.


Borbena nezavisna radio-televizijska stanica B92 ima dugacku istoriju borbe i preživljavanja. Od svog osnivanja 1989. godine, vlasti su je četiri puta zabranjivale; ova stanica i njeni novinari su preživeli mnogobrojne napade, pretnje bombom, stvarno podmetanje bombe, tuče i pretnje. Nijedan izvršilac krivičnog dela nije priveden pravdi. Ipak, stanica je istrajavala.


Iako su emocije nakon proglašenja nezavisnosti Kosova sveže, nema opravdanja za terorisanje ove stanice koja samo radi svoj posao. Vi i vaša vlada imate odgovornost da zaštitite sve novinare u Srbiji, uključujući i one čiji je uređivački stav suprotan vašim uverenjima ili poziciji same države. Molimo vas da obezbedite da srpska kriminalistička služba uhapsi one koji su odgovorni za opsadu i pokušaj upada u zgradu, kao i one koji upućuju pretnje smrću B92 generalno, i njenom direktoru, Veranu Matiću, te da oni u potpunosti pred zakonom odgovaraju za svoje postupke.
 
Hvala vam na pažnji povodom ovog hitnog pitanja. Očekujemo vaš odgovor.


Srdačno,
 
 
Joel Simon / Džoel Sajmon
izvršni direktor
 
Pismo je takođe prosleđeno na sledeće adrese:


Vojislav Koštunica, premijer Srbije
Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova
Božidar Đelić, potpredsednik Vlade
Milorad Veljović, direktor policije u Beogradu
Slobodan Radovanović, vd državnog tužioca
Hans-Joachim Hogrefe, direktor, Odbor za ljudska prava Američkog kongresa
Alcee L. Hastings, predsednik, U.S. Helsinška komisija
Michael G. Kozak, pomoćnik američkog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad
Thomas Hammarberg, Komesar za ljudska prava, Savet Evrope
Benita Ferrero-Waldner, Evropski komesar za spoljne odnose i evropsku dobrosusedsku politiku
Miklos Haraszti, predstavnik OEBS-a za slobodu medija

Tagovi

Povezani tekstovi