Planirana otmica novinarke u Njujorku

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Američko tužilaštvo u Njujorku optužilo je četvoricu Iranaca, za koje tvrde da su obaveštajni operativci za Teheran, za planiranje otmice njujorške novinarke i aktivistkinje za ljudska prava koja kritikuje Iran, piše britanski Gardijen.

Poslednjih godina iranski obaveštajci prevarili su brojne aktiviste u inostranstvu i naveli ih da otputuju na odredišta gde bi potom bili oteti i poslani natrag u Iran, saopštile su američke vlasti.

 

Iranski obaveštajci navodno su 2019. godine namamili Ruholaha Zama, novinara koji je živeo u Francuskoj, da ode iz zemlje.

 

Zarobili su ga, prebacili u Iran i pogubili pod optužbom za pobunu, tvrdi američko tužilaštvo.

 

„Navodimo da je grupa, podržana od iranske vlade, planirala da otme američku novinarku ovde na našem tlu i prisilno je vrati u Iran“, rekao je Villiam Svini, šef njujorške kancelarije FBI

 

Iako optužnica nije imenovala metu otmice, Gardijenu je potvrđeno da je reč američkoj novinarki iranskog porekla Masih Alinejad.

 

„Pre otprilike osam meseci, FBI me je upozorio da postoji zavera protiv mene“, rekla je Alinejad za Gardijen.

 

“Rekla sam da to nije baš vesti, svakodnevno dobijam pretnje smrću. Onda mi je FBI rekao sam meta, da sam pod foto i video nadzorom u operaciji ministarstva obaveštajnih poslova”.

 

Američki zvaničnici tvrde da je “četvorku” predvodio Alireza Shavaroghi Farahani, 50-godišnji iranski obaveštajac, koji je codio operaciju nadzora iz Teherana i organizovao šemu pranja novca za plaćanje.

 

U optužnici su ostala trojica imenovana kao: Mahmud Khazein, Kia Sadeghi i Omid Noori. Za svu četvoricu se veruje da su u Iranu.

 

Iranski operativci unajmili su navodno privatne istražitelje na Menhetnu da nadziru Alinejad i njenu porodicu, tvrdeći da je ona nestala osoba iz Dubaija koja je pobegla kako bi izbegla plaćanje duga, tvrdi američko tužilaštvo.

 

Iran nije komentarisao optužnicu, ali se pretpostavlja da će američke tvrdnje demantovati.

Tagovi

Povezani tekstovi