PLATE ILI ŠTRAJK

Tako ocenjuju članovi sindikata “Nezavisnost” koji svojim, danas formulisanim, zaključcima traže da SO,  kao osnivač preduzeća donese mere za prevazilaženje teškoća. Te mere bi podrazumevale i smenu Veroljuba Radakovića, glavnog i odgovornog urednika sva tri medija, zamenika direktora Slavka Janoševića i Biljane Knežević, predsednika Upravnog odbora. Oni zahtevaju i ubrzanu isplatu zaostalih zarada od četri polumesečne zarade.


O isto traži i većinski Samostalni sindikat, osim što ne insistiraju konkretno na smenama već na utvrđivanju odgovornosti za postojeće stanje, a u slučaju neispunjavanja zahteva u pogledu isplate zarada najavljuju i obustavu rada koja bi počela 28. januara. Oba sindikata takođe traže da budu uključeni i detaljno upoznati sa predstojećim postupkom privatizacije ove informativne kuće.


Na optužbe posebno od sindikata “Nezavisnost” da je svojom poslovnom politikom, lošom organizacijom rada, neracionalnim trošenjem i sumnjivim poslovima sa privatnim firmama, a posebno prekomernim zapošljavanjem u protekloj godini (27 novih radnika) uticao na pogoršanje poslovanja i povećanje duga “Ibarskih novosti” na sedam miliona dinara, direktor Radaković kaže:


-Dug od pet miliona dinara sam nasledio. Zaostale zarade su posledica generalne politike o smanjenju opšte potrošnje, tako da su nam subvencije iz budžeta smanjene za 11 odsto. Inače, od mog dolaska na ovo mesto za oko 20 odsto povećali smo naše prihode i zlonamerne su tvrdnje o neracionalnim a pogotovo sumnjivim poslovima. Što se tiče zapošljavanja novih radnika, prema nalogu inspekcije samo je promenjen status radnika koji su ovde honorarno sarađivali – za desetoro njih u vreme “direktovanja” mog prethodnika i dvanestoro uz moje odobrenje.  Sad ima 125 na 130 stalno zaposlenih. Inače, interesanata za privatizaciju firme ima i u tom timu, formiranom od predsednika opštine biće tri predstavnika kolektiva.


Objašnjenja direktora, posebno o zapošljavanju novih radnika,  naišla su na čuđenje kod većine novinara “Ibarskih novosti” koji kažu da je više novih lica zaposleno a da ranije nisu imala baš nikakve veze sa ovom kućom ve” su članovi ili simpatizeri Nove Srbije, stranke čiji je direktor član ili su iz njegovog porodičnog ili prijateljskog okruženja.No, do te istine nije teško doći, ali objašnjenja direktora nisu prihvatili ni opštinski odbornici koji najviše zbog toga na poslednjoj sednici SO nisu prohvatili izveštaj rukovodstva o poslovanju “Ibarskih novosti”, tražeći objašnjenje kako je obavljen prijem novih radnika u javno preduzeće koje “gomila” dugove.


M.Dugalić

Tagovi

Povezani tekstovi