Pletu novu mrežu!

Vlasnici pet komercijalnih televizija i radio stanica, koje su nedavno dobile dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou, razmišljaju da ulože nekoliko miliona evra i izgrade sopstvenu emisonu mrežu, nezavisnu od postojeće, koja je u najvećoj meri pod kapom RTS-a.


Novi prenosni sistem bio bi tehnički savremeniji, ali i isplativiji, jer i zakup za „pokrivanje“ Srbije signalom predstavlja veliki izdatak. „Kirija“ za postavljanje jednog radijskog predajnika na lokacijama, kao što je Fruška gora ili Avala, mesečno košta preko 100.000 dinara. Ukoliko se u obzir uzme da za nacionalno pokrivanje programom emitera moraju da postave predajnike 35-40 lokacija, od čega se većina iznajmljuje, to na godišnjem nivou predstavlja veliki izdatak. Logika najmoćnijih, privatnih emitera je-zašto da nekome plaćaju zakup, kada i sami mogu praviti sistem koji će kasnije iznajmljivati.


Vlasnik „Tehno progrsa“ našeg najvećeg uvoznika emisione opreme i jednog od osnivača TV „Avala“ Živan Janković, potvrdio je „Novostima“ da je inicijativa o gradnji emisione mreže podržana na nedavno održanom, inicijalnom sastanku. Ali, oprezno je konstatovao da je, za sada, „to jedna poluprazna projekcija, čija će realizacija od mogo čega zavisiti“.


-Procenjujemo da bi zakup takve oprem trebalo da bude od sadšnjeg prosečnog zakupa niži 30 odsto-objasnio je tehničko-komercijalnu stranu projekta Janković, dodavši da je, što se tiče vlasništva, namera osnivanja konzorcijuma, kako niko ne bi imao monopol nad sistemom, kao što je to trenutno slučaj sa RTS-om.


Ocenjujući da je ideja o paralelnom formiranju emisione mreže nerealna, skupa i zakonski nedefinisana, članSaveta za radiodifuziju Slobodan Đorić kaže da bi racionalno korišćenje, servisiranje i održavanje, opreme svih emitera omogućilo formiranje preduzeća koje bi se samo tim bavilo.


Naime, Strategijom razvoja radiodifuzije, i predstojećom izmenom Zakona o radiodifuziji, i predviđeno osnivanje jedinstvenog preduzeća koje bi gazdovalo emisionom infrastrukturom i prenosnom opremom. U taj sistem ušli bi svi emiteri koji imaju dozvolu za emitovanje programa, a osnovu bi činila struktura RTS-a.


-Najskuplje će proći emiteri. Ako i ne grade infrastrukturu (objekat, stub, struja, voda, put…) samo predajnički sistem može ih koštati i do 800.000 evra, pod uslovom da opremu ne iznajmljuju nego da je kupe-veli Đorič.žInače, RTB stanicama koje su dobile nacionalne dozvole pre dva dana istekao je rok za predaju tehničkih elaborata Agenciji za telekomunikacije, koja bi u avgustu trebalo da izda tehničke dozvole.


S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi