Po 200.000 za duševnu bol

Izvršni odbor NUNS-a podneo je Tužilaštvu za ratne zločine 1. jula 2009. godine krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina.

Iako su tuženi istakli da nije postojala namera da se bilo ko proglasi za ratnog huškača, već da NUNS smatra da su, pre izbijanja oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ, u medijima govorom mržnje i širenjem lažnih informacija vršene političko-propagandne pripreme s ciljem da se u javnosti stvori uverenje o opravdanosti oružanog sukoba i grubog kršenja medjunarodnog prava, Stojić, Nenković i Bošnjak su naveli da je sadržina prijave uperena protiv tužilaca jer su oni tih godina radili za “Večernje novosti”, a i u “Dosijeu o medijima”, čiji je izdavač NUNS, autori se pozivaju na tekstove tužilaca.

Sud je utvrdio da ”analiza tekstova tužilaca u publikaciji ‘Mediji i rat’ koju je objavio tuženi, prevazilazi okvire osnovane, profesionalne kritike i u najmanju ruku izražava tendenciju da tužioci bez zadrške budu stavljeni u pomenutu grupaciju. Analiza tekstova čiji autori su tužioci na način na koji se sugeriše da su oni pisali o hrvatskoj ‘životinjskoj prirodi’ odnosno da su govorili o hrvatskom ‘varvarstvu’, kao i da su govorili o ‘demonskoj prirodi’ Hrvata, iznosi tumačenje tekstova na način koji nije u skladu sa njihovom sadržinom, kako jezičkom tako i logičkom i kao takva jeste podobna da izazove duševni nemir kod autora tekstova“.

NUNS će protiv ove presude podneti žalbu Apelacionom sudu.

Tagovi

Povezani tekstovi