PO ZAKONU ILI PO UREDBI

 BEOGRAD – Najava da bi RTB pretplata mogla da se uvede već na leto i to uredbom Vlade Srbije, umesto poštovanjem procedure koju nalaže Zakon o radiodifuziji, već je izazvala negodovanja u javnosti. Ne samo zbog novog nameta građanima, već zbog zaobilaženja Zakona donetog još jula 2002. godine.


Da bi ovo “škakljivo” pitanje moglo biti rešeno uredbom nagovestili su i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić i ministar za kulturu i informisanje Dragan Kojadinović, koji su o tome nedavno razgovarali u društvu predstavnika četiri sindikata RTS i ministra za rad i socijalna pitanja Slobodana Lalovića.


Zanimljivo je da o ovom pitanju sasvim različito mišljenje imaju ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović i njegov pomoćnik za medije Petar Ignja, koji za razliku od prvog čoveka u Ministarstvu insistira na primeni Zakona o radiodifuziji.


– Da bi se pretplata uvela Zakon jasno kaže da RTS prvo mora postati javni servis – kategoričan je Ignja – Prethodno se mora izvršiti deobni bilans i osnovati Radiodifuzna ustanova Srbije i radiodifuzna ustanova Vojvodine, izabrati njihovi Upravni odbori, a za sve to uslov je da proradi Republička radiodifuzna agencija. Poštovanjem Zakona, po realnim procenama, pretplata bi se mogla uvesti od početka iduće godine.


Zakon o radiodifuziji usvojen je pre skoro tri godine. Da nije bio “mrtvo slovo na papiru” pretplata bi se već uveliko plaćala, još od početka 2003. godine. Ali, sa primenom zakona nije se žurilo, ne samo zbog predviđene nepopularne pretplate, već verovatno, i zbog obaveza koje podrazumeva uređena oblast radiodifuzije.


– Finansiranje RTS iz budžeta je loše zbog mogućnosti uticaja vlasti na programska opredeljenja – kaže generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetlana Preradović – Razumemo radnike RTS-a zašto insistiraju na pretplati i ona jeste jedino rešenje za finansiranje RTS-a kao javnog servisa. Ali, ne pozdravljamo vladanje uredbama. Vlada je trebalo da požuri sa primenom svih zakonskih mera, kako bi RTS ranije krenuo u transformaciju. Ovako, Zakon postoji tri godine, a u RTS se mimo njega vrše imenovanja, pa i finansiranje.


Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavio je da će “za nacionalnu radioteleviziju biti kasno da čeka zakonom predviđenu transformaciju”. Prema njegovim rečima transformacija RTS dobrim delom je završena, jer ta kuća već sada obavlja mnoge poslove kao javni servis, a maksimalna je i samostalnost RTV Novi Sad.

Tagovi

Povezani tekstovi