Zlo & naopako

Poboljšanje sveta klanjem

slika: canva
slika: canva

Raša Tudej ili vojni transporter ruske istine

 

„Samo ste nam još vi falili“, pomislio je čitalac koji je želeo da ostane anoniman kad je video najavu da će portal Raša Tudej prijehati u našu pomalo zabačenu, ali Putinovom srcu blisku rusku guberniju. Malo nam je domaćih medijskih pomoćnika ratne kremaljske mašinerije, nisu dovoljni silni tabloidi, televizije s nacionalnom frekvencijom, nedeljnici i portali, nije dovoljno ni što smo jedina evropska zemlja u kojoj Sputnik i dalje nesmetano širi otrov, neophodna je još jedna doza specifične ruske istine, direktno iz Moskve.

 

Putinov ideolog Aleksandar Dugin zagovara tezu o posebnoj, ruskoj istini koja nema mnogo veze sa onim što se u ostatku sveta podrazumeva pod tim pojmom. Koncept je jednostavan, a nije nepoznat ni ovdašnjoj publici. Na primer, celom svetu deluje da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, da je u toku rat u kojem ruska vojska ubija nevine ljude, zakopava ih u masovne grobnice, ruši stambene zgrade, crkve, spomenike, razara infrastrukturu, te nastoji da počini genocid nad Ukrajincima.

 

Istina pod oružjem Ruska istina je sasvim drugačija: nema rata, njihova soldačija zapravo izvodi specijalnu vojnu operaciju kako bi Ukrajince denacifikovala, desatanizovala ili ih ubedila da su zapravo Rusi, a možda i da bi zaštitila stanovništvo koje govori ruski tako što ih seli na onaj svet, gde im više neće pretiti nikakva opasnost. Navedene opcije su samo prividno protivurečne, osnovne karakteristike ruske istine su nekoherentnost i promenljivost, danas je istina jedno, sutra drugo, a prekosutra ko zna šta.

 

Takvu istinu pregladneli pas s maslom ne bi pojeo, pa joj je zato potrebna podrška.

 

Pisac, političar i propagandista German Sadulajev objasnio je da će istina trijumfovati, jer na svojoj strani ima ruske oružane snage. Takve istine su trijumfovale tokom većeg dela ljudske istorije, uz nesebičnu pomoć vešala, knute, lomače, mača, nasilja, rata i terora. U međuvremenu je došlo do vrtoglavog razvoja tehnologije, pa je podrška proširena čitavim arsenalom novih oružja, tako da mediji poput Sputnika ili Raša Tudej služe kao vojni transporteri ruske istine.

 

 

Ljudi iz bunkera

 

Od početka rada RT u našoj zemlji bilo je jasno da ćemo biti zasuti pomenutom sortom istine koja uspeva samo u ruskim klimatskim uslovima. Glavna urednica RT Maragarita Simonjan poručila je iz Moskve: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija”.

 

Potom je urednica RT Balkan Jelena Milinčić saopštila još jednu tipičnu rusku istinu, rekavši da je Srbija “oaza medijskih sloboda”. Friški saradnici novog portala nastavili su da nam pune glave sličnim neprobavljivim sadržajima, u skladu sa zacrtanom uređivačkom politikom.Tako smo saznali da je Vladimir Putin, čovek iz bunkera, boravio “u zoni specijalne vojne operacije”. Da ne bude zabune, to je onaj isti predsednik što se pojavljuje uglavnom na ekranu, saradnike prima za stolom dužim nego što je bio onaj za kojim su sedeli vitezovi okruglog stola, a nedavno je prevazišao samog sebe kad je otvorio autoput – online. Širitelji ruske istine obavestili su nas i da je “religija direktno vezana za borbeni moral u svakom društvu”, što bi valjda trebalo da znači kako je uloga Hristove crkve na zemlji da služi zločinačkom režimu i da bodri i blagosilja mobilisane borce pre nego što krenu u pokolj, palež i grabež.

 

Obavešteni smo i da su u toku “velike promene u svetu, Rusija čini sve da on bude bolji”. Tako što, na primer, ostavlja milione žena i dece bez struje, vode i grejanja, u nameri da ih pobije predstojećom zimskom hladnoćom. Nema efikasnijeg sredstva za popravljanje sveta od granata, dronova, metaka, s tim bi se složio svaki ratni zločinac. Putin i njegova dvorska svita povremeno najave i moguću upotrebu nuklearnog naoružanja, rukovodeći se humanom idejom da će svet definitivno postati bolji kad na njemu budu živele samo bubašvabe.

 

 

Rehabilitacija Josifa Visarionoviča Staljina

 

Sve je na RT umešeno od istog, nejestivog brašna, ali među silnim presnim lažima (ruski: ruskim istinama) ističe se rehabilitacija Josifa Visarionoviča Staljina. Na RT se može pročitati da drug Džugašvili uopšte nije bio takav masovni ubica kako ga je istorija zapamtila, naprotiv: “Malobrojni ga danas smatraju za krvoločnog tiranina, drugi, brojniji, za izvanrednog i sposobnog vođu”. Anonimni autor nas obaveštava i da je narod rehabilitovao Staljina, “ne čekajući na sud istoričara”. Šta ima istoričari da se bave istorijom pored živog naroda koji po ceo dan kopa po arhivama i otkriva sasvim nove povesne činjenice.

 

Prava je šteta što Osip Mandeljštam, Isak Babelj, Danil Harms, Pavle Florenski, Boris Piljnjak, Ana Ahmatova, Varlam Šalamov, Nadežda Mandeljštam, Lav Gumiljov, Nikolaj Zabolocki, Nikolaj Olejnikov, Vsevolod Mejerholjd, Nikolaj Kljujev i silni drugi progonjeni ili pobijeni pisci, umetnici, intelektualci nisu u mogućnosti da čitaju RT Balkan. Baš bi se iznenadili šta se u međuvremenu dogodilo sa njihovom patnjom. Kao što bi se iznenadili i milioni postradalih u Golodomoru, milioni satrvenih u gulazima, bezimene žrtve jednog od najsurovijih totalitarnih režima na zemlji, kojima se ni broj ne zna. Čuvajte se istina iza kojih ostaju masovne grobnice.

 

Od početka rada RT u našoj zemlji bilo je jasno da ćemo biti zasuti sortom istine koja uspeva samo u ruskim klimatskim uslovima. Glavna urednica RT Maragarita Simonjan poručila je iz Moskve: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija”. Potom je urednica RT Balkan Jelena Milinčić saopštila još jednu tipičnu rusku istinu, rekavši da je Srbija “oaza medijskih sloboda”

 

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno nr izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Povezani tekstovi