Počeo treći okrugli sto vlasti i opozicije, tema – stanje u medijima

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je otvarajući okrugli sto na Fakultetu političkih nauka da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

On je na početku skupa obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu. Antonijević je kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva, a da je jednak pristup medijima „jezgro jezgra“.gov

Tokom dela otvorenog za javnost Cesid je izneo 10 preporuka za slobodnije i fer izbore, a jedna od njih je pokretanje procedure za izbor novih članova REM-a. Kako javlja reporterka N1, sve se svodi na rad REM-a i na obaveštavanje, odnosno kažnjavanje medija i definisanje jasnih rokova u kojima će REM to raditi.

Iz Transparentnosti Srbije su tokom uvodnog dela govorili uglavnom o cenama oglašavanja političkih stranaka, da te cene treba da budu određene unapred i ujednačene, kao i da plaćanje bude redovno.

CRTA se osvrnula na prethodne beogradske izbore i na nalaze da je u medijima sa nacionalnom frekvencijom bio veliki dizbalans u izveštavanju.

Goran Vesić predvodi delegaciju vlasti, stranka Dragana Đilasa ne prisustvuje

Na sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije. Opoziciju predstavljaju predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju i predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

U zgradu FPN ušli su predsednik Nove stranke Zoran Živković, Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke, Đorđo Žujović iz Liberalno-demokrtaske partije, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Uroš Piper iz Demokratske stranke Srbije.

U uvodnom delu sastanka, koji će biti otvoren za medije, predviđeno je da predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstave analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti „Pristup medijima i njihova kontrola“ a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke o toj temi.

„Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora“, saopštili su ranije organizatori okruglog stola.

Najavljeno je i da će prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biti sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a da će drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima „Čatam haus“.

U narednom periodu biće održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima graana, najavili su ranije organizatori – Fakultet političkih nauka i Fond za otvoreno društvo.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) prihvatilo je poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) u nedelju su predložili organizatorima da se na dnevni red stavi obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima „Jedan od pet miliona“.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, saopštili su iz SzS.

Tagovi

Povezani tekstovi