Početak suđenja za špijunažu američkom novinaru Gerškoviču

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Američki novinar Evan Gerškovič stigao je danas u sud u Jekaterinburgu u Rusiji na početak suđenja iza zatvorenih vrata po optužbama o špijunaži koje on odbacuje, prenosi agencija Frans pres.

 

Reporter koji je zatvoren u Rusiji već 15 meseci pojavio se u staklenom boksu, obrijane glave u tamnoj kariranoj košulji. Nasmejao se novinarima koje je prepoznao i pozdravio ih.

 

Novinar Vol strit džornala optužen je da je za račun američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) prikupljao informacije o fabrici tenkova, a najavljeno je ranije u saopštenju okružnog suda Sverdlovske oblasti da će mu se suditi iza zatvorenih vrata.

 

Tridesetdvogodišnji Gerškovič priveden je krajem marta 2023. godine dok je izveštavao iz Rusije i proveo je više od godinu dana iza rešetaka. Prošlog meseca njegov pritvor produžen je do 30. juna.

 

Od hapšenja on je držan u moskovskm zatvoru Lefortovo. Izgledao je zdravo prilikom pojavljivanja na ročištima na kojima su se razmatrale i odbacivale njegove žalbe, i molbe za oslobađanje.

 

Tereti se da je „prikupljao tajne informacije“ o kompaniji Uralvagonzavod u Sverdlovskoj oblasti.

 

I Gerškovič i Volstrit džornal su negirali optužbe, a vlada SAD tvrdi da je nepravedno pritvoren.

 

Mogao bi da dobije do 20 godina zatvora ako ga sud proglasi krivim, što je, kako piše agencija AP gotovo sigurno. Ruski sudovi osude više od 99 odsto optuženih koji se pojave pred njima, a tužioci mogu da se žale na kazne koje smatraju suviše blagim kao i na eventualnu oslobađajuću presudu, piše AP.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi