PODACI O PRISLUŠKIVANJU VUKA CVIJIĆA DRŽAVNA TAJNA

Podaci o „predlozima i odlukama koje Vrhovni sud Srbije donosi povodom predloga za odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja“ su državna tajna, „za koje je određen najveći stepen zaštite tajnosti i nisu dostupni javnosti“, te se mogu saopštavati „samo zakonom određenim državnim organima, na njihov zahtev“.

Prema saznanjima Danasa, Vrhovni sud je Okružnom javnom tužilaštvu odgovorio da nije izdao zahtev za prisluškivanje novinara Cvijića. Redakcija Danasa je 22. oktobra prošle godine objavila da je Cvijić bio predmet policijske obrade 2001, i da su tada prisluškivana njegova dva telefonska razgovora, 8. i 22. juna. Šifra operacije bila je „Cer 1“ i Cer M“, a operacija je vođena pod kodom „Šumadija“. U to vreme, šef Resora državne bezbednosti Srbije bio je Goran Petrović, a načelnik uprave koja se bavi prisluškivanjem Milorad Bracanović.
Autentičnost dokumenata o prisluškivanju novinara Danasa potvrdio je i direktor BIA Rade Bulatović, koji je izjavio da je prisluškivanje sprovođeno po nalogu tadašnjeg rukovodstva službe i šefa policije, kao i da se radi o nepropisnoj primeni mera.


Beogradski advokat Toma Fila izjavio je 13. januara ove godine da ima zapisnik o svojim telefonskim razgovorima koje je prisluškivao DB. Fila je protiv NN osobe podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog pložaja, a Okružnom tužilaštvu je priložio i više izveštaja iz operacije prisluškivanja – „Kaktus“, u kojima se tvrdi da je praćeno i prisluškivano više od 100 osoba. Advokatska komora Srbije je od Vrhovnog suda Srbije tražila odgovor na pitanje da li je bilo prisluškivanja advokata, a Vrhovni sud je, za razliku od odgovora Nezavisnom udruženju novinara Srbije, odgovorio da nijedan advokat nije prisluškivan po odobrenju tog suda.

Tagovi

Povezani tekstovi