Podnet optužni predlog protiv osobe koja je pretila novinarki N1 Zani Cimili

Time je, kako objašnjavaju u Tužilaštvu, izvršio krivično delo izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti zbog čega je zatražena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Vujatov je uhapšen 6. juča nakon što je, posredstvom društvenih mreža, novinarki TV N1 sa Kosova Zani Cimili uputio pretnje uperene ka ugrožavanju njenog fizičkog integriteta kao i integriteta njene porodice.  

Osoba koja je pretila našoj reporterki Zani Cimili napisala je u komentaru da joj je „životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete“, kao i „da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev“.

N1 najoštrije osuđuje ovaj zastrašujući govor mržnje i pretnje reporterki N1 koja svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno.

Pretnje Zani Cimili, kao i ostalim novinarima N1 nisu pretnje samo pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima.

Asocijacija novinara Kosova (ANK) osudila je pretnje, takođe i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo ranije da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje.

Pretnje novinarki N1 osudila je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je poručila da su „gnusne pretnje upućene novinarki N1 Zani Cimili nedopustive i za svaku su osudu“.

„Teško je zamisliti da neko u 21. veku može na takav način nekome da preti i da prođe nekažnjeno“, poručila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi