Podrška i resursi za novinare koji prate rusku invaziju na Ukrajinu

ijnet

Nezavisni novinari i mediji igraju ključnu ulogu u dokumentovanju mnogih dešavanja oko ruske invazije na Ukrajinu. Oni to čine uz veliki rizik po sopstvenu bezbednost i usred značajnog nivoa pogrešnih informacija i dezinformacija koje dolaze iz Rusije, navodi se u saopštenju Međunarodne mreže novinara.

Agresija Rusije dovela je u opasnost novinare koji izveštavaju sa terena iz Ukrajine. U međuvremenu, unutar Rusije Putinova administracija guši nezavisne glasove.

 

Na sreću, organizacije širom sveta pojačavaju podršku novinarima u izveštavanju o invaziji. Ispod je lista organizacija koje pružaju podršku novinarima na terenu, kao i vodiči za izveštavanje i načine na koje naši čitaoci mogu da podrže nezavisne medije i novinare na terenu.

 

Hitna asistencija

 

  • Fondacija za razvoj medija pokrenula je Koordinacioni centar za pružanje podrške novinarima i medijskim organizacijama. Ljudi zainteresovani da pomognu mogu da posete vebsajt kako bi pomogli na različite načine, uključujući deljenje relevantnih lokalnih informacija, pružanje utočišta novinarima, obezbeđivanje potrebne opreme kao što su kompleti prve pomoći, pancirci i još mnogo toga. Dodatne informacije i relevantne formulare (na ukrajinskom) možete pronaći ovde.

 

  • Sa sedištem u Nemačkoj, Media Freedom Rapid Response je organizacija EU koja pruža hitnu pomoć ukrajinskim novinarima. Kontakt informacije možete pronaći ovde.

 

Podrška nezavisnim medijima

 

Pratite i pojačajte verodostojne izvore informacija. Evo nekih lista sastavljenih na Tviteru:

 

Praćenje gušenja slobode štampe

 

Resursi za izveštavanje

 

Saveti za pokrivanje invzije:

 

Borba protiv dezinformacija

 

Digitalna i fizička bezbednost

 

Od Komiteta za zaštitu novinara (CPJ):

 

 

Izveštavanje o izbeglicama

 

Mentalno zdravlje

 

Etičko izveštavanje

 

  • U svetlu incidenata implicitne i eksplicitne pristrasnosti u izveštavanju o ruskoj invaziji, Udruženje arapskih i bliskoistočnih novinara (AMEJA) pozvalo je novinare i novinske organizacije da vode računa o jeziku koji koriste kada izveštavaju o ratu. Celu izjavu možete pročitati ovde

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi