Poginula dvojica novinara i bivši „otporaš“

– Vozili smo veoma sporo preko mosta, oko pet na sat, jer je most na blagoj uzbrdici, kada se odjednom začuo strahovit prasak. Okrenuo sam se i ugledao „opel omegu“ kako probija zaštitnu ogradu i ogradu mosta i pada u reku. Scena je bila stravična – opisao je za „Blic“ sam trenutak nesreće Zoran Stanojević iz Smedereva, čija je kombi takođe učestvovao u lančanom sudaru. Mile Veljković, koji je nastradao u nesreći bio je glavni urednik Televizije „In“ iz Požarevca, dok je Aleksandar Mitrović bio muzički urednik i realizator te televizije. Luković je bio jedan od trojice članova Otpora koje su 2. maja 2000. godine u Požarevcu brutalno pretukli prijatelji Maraka Miloševića.


Do nesreće je došlo kada je na kolonu automobila koja se kretala iz pravca Požarevca ka Beogradu na početku mosta na Velikoj Moravi naleteo kamion pokosivši pet vozila pred sobom. Opel- omega od siline udarca probila je bankinu i zaštitnu ogradu mosta i pala u reku. Za „omegom“ je sleteo i kamion, ali je vozač, u trenutku pada, uspeo da iskoči iz kabine.
– Bilo je užasno, mislio sam da ćemo svi završiti u reci. Kada je „omega“ probila ogradu, kamion je pod inercijom nastavio da se kreće za njom. Video sam da je vozač uspeo da iskoči i spase život – kaže za „Blic“, vozač „audija“ koji je želeo da ostane anoniman. Kamiondžiji je odmah pritekao u pomoć čovek koji živi neposredno uz obalu Velike Morave.


– Čuo sam lomljavu i pogledao kroz prozor. Video sakm veliki kamion i auto kako padaju u reku. Prizor je bio neverovatan, pogotovo kad sam ugledao čoveka koji iskače iz kabine kamiona. Odmah sam dotrčao do reke i pomogao nesrećnom čoveku – ispričao je Dragan Križanović. On je dodao da je vozač kamiona imao samo nekoliko posekotina, ali potpuno van sebe i ošamućen. Na mesto nesreće su ubrzo stigle ekipe policije i Hitne pomoći, a nakon sat vremena i Žandarmeija, ronilačka ekipa MUP-a i vatrogasci, koji su zakačili kamion i auto za veliki kran, ali zbog nepristupačnog terena nisu mogli odmah da ih izvade. Zbog toga je na lice mesta stigla i pomoć Vojske Srbije, čiji su pripadnici otkopali deo obale da bi kran mogao da se spusti do reke i izvuče vozila sa telima nastradalih. Drama izvlačenja olupina i tela iz reke, koja je ovde duboka desetak metara, trajala je gotovo četiri sata. Tek kada je automobil izvučen na površinu, utvrđeno je da je u njemu još jedno telo. Reč je o Radojku Lukoviću, bivšem „otporašu“ i predsedniku Sportskog saveza Požarevca.
Uviđaj je obavio istražni sudija iz Požarevca Miroslav Veljković, koji nije želeo da daje izjave, a „Blic-u“ je u policiji rečeno da je smrt nastupila davljenjem. Prema saznanjima „Blica“, do Beograda je nastradale trebalo da vozi vozač Televizije „In“ Slobodan Novaković kome je neposredno pred put pozlilo pa je upravljanje kolima preuzeo Mitrović. Veljković je, kao i svakog četvrtka, išao za Beograd da bi uradio tehnički prelom lista „Braničevo danas“.
Vozač kamiona Stanimir Jovanović iz Loznice je nakon ukazane pomoći u požarevačkoj bolnici priveden u policiju. Zbog sumnje da je izazvao tragučnu nesreću, njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrđeno „Blicu“ u požarevačkoj policiji.


Jelena Ilić

Tagovi

Povezani tekstovi