Pojedine emisije TV Hepi zabranjene u Crnoj Gori na šest meseci

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na šest meseci ograničeno je reemitovanje jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“ i „Vikend jutro“ kao i sadržaja „Ćirilica“ i „Posle ručka“.

Savet Agencije za elektronske medije (AEM) doneo je jutros odluku da na šest meseci zabrani emitovanje pojedinih emisija televizije Happy, javljaju „Vijesti“.

 

Odluka doneta na današnjoj sednici Saveta AEM.

 

Savet AEM-a je u saopštenju naveo da će zbog potrebe sprovođenja neophodnih pravnih procedura, odluka stupiti na snagu tokom naredne sedmice.

 

„Odluka je donešena jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. SAEM je imao u vidu da se u navedenim programskim sadržajima koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“, navodi se u saopštenju.

 

Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, kako se dodaje, Savet Agencije je ocenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja.

 

„Ceneći da se radi o pitanju od javnog interesa, čija zaštita zahteva sprovođenja mera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, za koje je konstatovano da postoji kontinuitet, SAEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest meseci, ograniči reemitovanje ovih emisija. Podsećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji (član 7) propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti“, zaključuje se u saopštenju.

 

Na Happy televiziji, emiteru sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, lider Srpske radikalne stranke i redovan gost te televizije, Vojislav Šešelj početkom godine vređao je pripadnike crnogorske nacionalnosti i poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović Stanković.

 

Zbog uvreda zabranu emitovanja te televizije tražile su brojne političke partije, NVO sektor, a najaviljene su i tužbe.

Tagovi

Povezani tekstovi