Pokušaj pomirenja u prisustvu novinara

Povod


Povod za incident koji je u ponedeljak izazvao veliku pažnju medija predstavljao je nedavno objavljen tekst u Čačanskim novinama, posvećen nepotizmu opštinskih funkcionera, a u kojem su se, mada nisu navođena konkretna imena, prepoznali Vojislav Ilić i članovi njegove porodice.
S kolegama sam došao u kancelariju predsednika Skupštine opštine Vojislava Ilića s namerom da dobijemo informacije vezane za njegov razgovor s predstavnicima Nacionalnog saveta Roma. Ilić je odbio da odgovara na naša pitanja i uputio mi je niz pretnji i uvreda, a nekoliko puta je ponovio da će me ubiti – kaže za Danas Stojan Marković, glavni urednik Čačanskih novina.
– Ovo nije prvi put da dobijam pretnje od familije Ilić, godinama unazad doživljavao sam brojne uvrede i pretnje od Velimira Ilića, a sada mi preti i njegov brat. Gospodin Ilić mi preti zbog tekstova objavljenih u Čačanskim novinama, a koji se prema njegovom mišljenju odnose na njega i njegovu porodicu, bez obzira na to što u ovim napisima nije iznet nijedan neistinit podatak. Moram da napomenem da u tekstu koji je nedavno objavljen ničim nije pomenuto da su u pitanju gospodin Ilić i njegova porodica, te da se on sam prepoznao iz samo njemu znanih razloga. Kao nosilac visoke partijske i političke funkcije na lokalnom nivou, treba da zna da je njegov rad u svemu podložan sudu javnosti, ali to je nešto što ni on, a ni njegov brat ministar, ne prihvataju kao deo normalne komunikacije u demokratskom društvu – kaže Marković.
Već duže vreme osim Čačanskih novina na nepotizam opštinskih i partijskih funkcionera ukazuje i čačanska opozicija, naročito odbornici Grupe građana za Čačak Branislav Lazović i Radoš Railić koji su mnogo puta dosad ukazali na činjenicu da je predsednik opštinskog parlamenta za kratko vreme uspeo da zbrine i suprugu i sina, što nailazi na ogorčenje čačanske javnosti s obzirom na činjenicu da trenutno u opštini Čačak ima oko 18.000 nezaposlenih. Od konstituisanja aktuelnog opštinskog parlamenta odbornici opozicije postavljaju otvoreno pitanje predsedniku opštinskog parlamenta i ostalim opštinskim funkcionerima – da li je možda još neko od članova porodice Vojislava Ilića ostao nezaposlen.


Uprkos činjenici


Vojislav Ilić je inače u žižu čačanske javnosti prvi put dospeo posle imenovanja za direktora OŠ Sveti Sava, uprkos činjenici da se pre toga nekoliko godina nalazio u invalidskoj penziji. U međuvremenu, posle poslednjih lokalnih izbora stupio je na funkciju predsednika opštinske skupštine koja podrazumeva stalni radni odnos. Ulaskom Nove Srbije u republičku vladajuću koaliciju Ilić je postao i član Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT. Oštre reakcije opozicije i javnosti u Čačku svojevremeno je izazvala i činjenica da je supruga Vojislava Ilića dobila posao u Turističkoj organizaciji Čačak, a sin je posle kratkog vremena provedenog prvo u beogradskom, a potom u čačanskom Telekomu, zaposlen u lokalnoj ekspozituri Poštanske štedionice.
Slično Vojislavu Iliću koji je novinare u redakciji Čačanskih novina pokušavao da ubedi da se u njegovom kabinetu ništa strašno nije dogodilo, a što je postao već uobičajeni manir kada je reč o ponašanju jednog dela političara u Srbiji, prilikom pokušaja novinara da od njega uzmu izjavu povodom incidenta sekretar SO Čačak Milenko Popović novinarima je rekao da ne želi da se upliće u tu priču. Za razliku od Popovića, novinar radija Slobodna Evropa Vladimir Nikitović u izjavi za list Danas kaže da je tirada Vojislava Ilića trajala više od pet minuta i da nije u stanju da ponovi sve ono što je tom prilikom rekao Vojislav Ilić.


On ili ja


– Čim smo ušli u kancelariju predsednika Ilića da uzmemo izjavu povodom sastanka predstavnika Nacionalnog saveta Roma, Opštinskog udruženja Roma i predstavnika opštinske uprave, Ilić je, odbijajući da nam da izjavu, verbalno nasrnuo na Markovića nezadovoljan pisanjem Čačanskih novina. Tom prilikom on je izrekao čitav niz pretnji koje više nisam u stanju ni da ponovim, ali poenta čitave njegove tirade je da u Čačku ima mesta samo za jednog od njih dvojice. Tom prilikom Ilić je ponavljao – ili on ili ja, jednog od nas dvojice pokriće trava – kaže Vladimir Nikitović, dodajući da je odbornik Dželebdžić sve vreme pokušavao da smiri Ilića.
Stojanu Markoviću i članovima redakcije Ozon radija i Čačanskih novina u nekoliko navrata dosad su upućivane anonimne pretnje da bi 2001. godine nepoznato lice kamenom razbilo prozor na redakciji. Bez obzira na to što Marković ne najavljuje tužbu protiv predsednika opštinskog parlamenta Vojislava Ilića, zasad je još uvek neizvesno kako će reagovati čačanska policija budući da je Markoviću prećeno i u zgradi čačanskog SUP, ili će i ovaj slučaj, kao i nekoliko prethodnih kada su se na meti aktuelnog ministra za kapitalne investicije i nekadašnjeg prvog čoveka čačanske opštine našli pojedini Čačani, završiti u fioci.


Aleksandar Arsenijević

Tagovi

Povezani tekstovi