Policajac novinarki „Južnih vesti“: Znamo da postupamo nezakonito, pobunilo se 90 odsto nas (AUDIO)

juzne_vesti_logo

Novinarki Južnih vesti Tamari Todorović nakon protesta u Nišu, dok se vraćala kući, najpre je prišla devojka koja je primetila da je neko prati, zatim i dvojica muškaraca koji su se predstavili kao policajci. U razgovoru koji je snimila policajac od njih traži da slikaju legitimacije, ali i govori o tome da je svestan da postupa protivzakonito i da se 90 odsto njegovih kolega buni.

 

Na protestima u Nišu red održavaju sami demonstranti. Uniformisanih policajaca nema, a brojni pripadnici policije u civilu stoje i posmatraju. Stajali su i dok su se u vreme dvočasovnog protesta desila 3 incidenta. Ispostavilo se da njihov zadatak počinje nakon protesta.

 

Odmah nakon što je završeno okupljanje, između ostalih, policajci u civilu prišli su i novinarki Južnih vesti, od koje je pomoć najpre zatražila mlađa ženska osoba.

 

Dvojica muškaraca koja su im prišli predstavili su se kao policajci i tražili da slikaju njihove lične karte. Devojka (ime poznato redakciji), dala je svoju ličnu kartu, a novinarka Južnih vesti pitala je zašto to rade.

 

Usledio je neočekivani odgovor.

 

Policajac: Veruj mi ovo što radimo sve je i protivzakonito, ja prvi .. i svi, ne ja, 90 odsto nas se pobunilo da ide, ali šta ćeš kad moraš.

 

Novinarka: Ali ne možete da tako presrećete ljude na ulici i slikate im lične karte.

 

Policajac: Pa znam, ali to je legitimisanje.

 

Da je postupanje policije nezakonito tumači i advokat Marko Krstić. Kaže da imaju pravo da prema svojim izvornim merama, radnjama i ovlašćenjima preduzimaju određene radnje utvrđene zakonom, a kada je konkretno reč o proveri identiteta, vrlo je precizno definisana Zakonom o policiji.

 

Način na koji se proverava identitet lica jeste uvid u ličnu kartu ili neku drugu javnu ispravu sa fotografijom. Izuzetno na osnovu izjave lica čiji se identitet proverava. Dakle, nije moguće vršiti proveru identiteta lica tako što će policajac ili ovlašćeno službeno lice fotografisati ličnu kartu ili bilo koju drugu javnu ispravu. To, prosto, nije predviđeno Zakonom – kaže Krstić.

 

Takvo policijsko ovlašćenje ne postoji, objašnjava dalje Krstić, naročito ne da službeno lice koristi lični ili neki službeni telefon i fotografiše isprave.

 

Šta nakon legitimisanja? Policajac je novinarki rekao da njoj, pošto se predstavila kao novinarka možda i neće, ali da će mlađoj Nišlijki verovatno stići prekršajna prijava.

 

Policajac: Za kretanje na kolovozu prekršajna prijava.

 

Novinarka: Vi ste videli devojku da prelazi preko kolovoza?

 

Policajac: Nismo mi, ima ko snima.

 

Novinarka: Ovo je strašno.

 

Policajac: Mislim, jeste, ali veruj ni ništa strašno.

 

Deo je razgovora između službenih lica, novinarke i mlađe Nišlijke koji se završio uz hvala i prijatno. Identitet policajca poznat je redakciji.

 

Južne vesti preduzeće sve radnje da zaštite svoju novinarku Tamaru Todorović. Podsećamo da se u izveštavanju rukovodimo interesom javnosti i njihovim pravom da budu informisani, da ne tražimo nikakav poseban tretman jer se protiv takvih stvari borimo iz najdubljih uverenja. Svaku odgovornost prihvatamo, i ličnu i kao medij. Svesni smo da nismo prekršili nijedan zakon, a nikada nijedan član našeg tima na tako nešto ne bi ni pristao, saopštava redakcija Južnih vesti.

 

Tagovi

Povezani tekstovi