Policajci priveli novinara sa skupa „Otpora”

Novi Sad – Šef dopisništva Bete u Novom Sadu i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić jučeje priveden tokom izveštavanja sa skupa „Otpora”, jer policiji nije pokazao ličnu kartu. Policajci su tokom akcije „Otpora” razgovarali sa organizatorima i tražili da se okupljeni novinari sklone, što je Gruhonjić odbio. Nakon toga zatražili su bez obrazloženja od njega ličnu kartu, što je Gruhonjić takođe odbio, nakon čega je odvezen policijskim vozilom u stanicu. „Uzimao sam izjave od organizatora, bilo je tu još kolega. Došla su dvojica policajaca, prekinuli nas u obavljanju posla, legitimisali dvojicu organizatora i tražili prijavu skupa. Oni su rekli da nisu prijavili skup i onda su od njih tražili lične karte. Stajao sam pored, kako bih mogao da imam kompletnu sliku šta se dešava”, kazao je Gruhonjić.


Policajac je novinaru najpre naložio da se udalji, a zatim i zatražio da pokaže ličnu kartu. Nakon što je on to odbio, policajac je pozvao vozilo kojim je Gruhonjić odvezen u policijsku stanicu. „Nisam video razlog za to, radio sam posao, policija nas je prekinula u obavljanju dužnosti, nisam bio organizator skupa”, izjavio je Beti Gruhonjić koji je posle petnaestominutnog zadržavanja u policiji pušten.


On je dodao da ga je čitava situacija neodoljivo podsetila na 1999. godinu. „Imali smo i ’Otpor’ i policiju i novinara kojeg hapse, ali ja se iskreno nadam da je to samo ličilo i da se više nikad neće ponoviti”, dodao je Gruhonjić.


Privođenje Gruhonjića osudila su domaća i međunarodna novinarska udruženja, predstavnici Vlade Srbije, pokrajinske vlasti, političkih stranaka i zaštitnik građana. Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je Beti da je sramno da se na dan kada se obeležava deveta godišnjica nerazrešenog ubistva Slavka Ćuruvije drugi novinar privodi u policiju dok obavlja posao, a član UNS-a Petar Jeremić ocenio je neprihvatljivim da se novinari privode zato što rade svoj posao i dodao da se time guši sloboda štampe.


Zaštitnik građana Saša Janković najavio je da će od novosadske policije zatražiti izveštaj o tom slučaju i da će obavestiti Betu o tome šta mu je saopštila policija.

Tagovi

Povezani tekstovi