Policijo, gde su snimci sa kamera? MUP i dalje ne dostavlja ključne dokaze o napadu na Vuka Cvijića

Foto: N1
Foto: N1

Ni posle skoro dve nedelje od napada na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića, koji se dogodio 29. maja u Kosovskoj ulici u centru Beograda i na koga je tada nasrnuo direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević, policijska stanica Stari grad ne dostavlja snimke sa nadzornih kamera Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

 

Iako je protekle nedelje tužilaštvu dostavljen izveštaj sa delimično preduzetim radnjama povodom napada na Vuka Cvijića, prema našim informacijama iz tužilaštva, snimci sa nadzornih kamera, putem kojih bi se nesporno utvrdilo kako je došlo do napada na Cvijića, još uvek nisu pristigli. Pitanje je i da li će.

 

Redakcija portala Nova.rs upitala je MUP koliko je snimaka izuzeto od kobnog dana, kao i zašto ih još uvek nisu dostavili tužilaštvu jer su od napada prošle već dve nedelje, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

 

Postavlja se pitanje zbog čega je policiji toliko potrebno da dostave snimke. Kako je već naš portal pisao, u neposrednoj blizini napada nalaze se brojne kamere na objektima, koje su mogle da usnime trenutak kada je Cvijić napadnut.

 

I sam novinar Vuk Cvijić nedavno je izjavio da nije normalno da policija ne dostavi snimke sa nadzornih kamera u centru Beograda, ali da mu to nije neočekivano, s obzirom na to, kako je naveo, u kakvoj zemlji živimo.

 

„To nije normalno ali u sredini u kojoj živimo nije neočekivano. Nemamo zaštitu institucija, one ne funkcionišu u nekim slučajevima“, rekao je Cvijić.

 

Kako je kazao, na mestu gde je napadnut u Kosovskoj ulici, ima više kamera i trebalo da to bude najbezbedniji deo grada.

 

„Nije normalno da ne bude snimka, ali nije neočekivano s obzirom na to u kakvom društvu živimo“, rekao je on.

 

Cvijić je tom prilikom podsetio i da je pisao o mnogo ozbiljnijim tragedijama gde nedostaju snimci, kao što je slučaj stradanja Stanike Gligorijević kod Dovljevca.

 

„Vidimo da nestaju ili se ne pojavljuju ključni dokazi“, kazao je Cvijić.

 

Sezona lova na novinare

 

Prema Cvijićevim rečima, ono što rade tabloidi je proganjanje ljudi.

 

„To su propagandni servisi koji služe za proganje raznih ljudi. Kao da je počlela sezona lova na novinare“, rekao je Cvijić.

 

Podsetimo, Vuk Cvijić, novinar nedeljnika Radar napadnut je fizički u centru Beograda. Napadač je bio direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.

 

„Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću, koji je Lađevićev kum. Pretpostavljam da je to razlog jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, a on mi se zatim uneo u lice i udario me“, rekao je Cvijić.

 

Nakon napada redakcija političkog nedeljnika „Radar“ uputila je istog dana otvoreno pismo svim nadležnim institucijama, kao i ministru unutrašnjih poslova, premijeru i predsedniku Srbije, u kojem ih poziva da do kraja ispitaju sve činjenice napada. Nakon otvorenog pisma, ministarka pravde Maja Popović istakla je da je sigurna da će nadležni organi u „najkraćem roku u potpunosti utvrditi činjenično stanje i sve okolonosti“.

 

Dokazi o napadu postoje. Da Lađević ne govori istinu potvrdio je i lekarski izveštaj u kojem je navedeno da je Cvijić dobio udarac.

 

Zbog napada na novinara Radara saopštenjem se oglasila United media koja je navela da se radi o bezumnom napadu i insistirala na kažnjavanju vinovnika napada po zakonu.

 

Izvor: Nova.rs

Tagovi

Povezani tekstovi