Politika demantovala svoj izveštaj

Ni dopunjeno izvinjenje čitaocima, objavljeno u drugom izdanju, nije pojasnilo zbog čega se uredništvo Politike izvinjava. Uz prvobitnu verziju dodato je: „Deo iskaza sa suđenja istrgnut je iz konteksta, a činjenici da je neko legitimisan dat je senzacionalistički pristup. Legitimisanje nekoga od strane policije nikako ne znači da je izvršeno krivično delo.“

U izveštaju se prenosi izjava Senada Koštića, komandanta jedinice Žandarmerije, čiji su pripadnici optuženi za prekomernu upotrebu sile tokom obezbeđivanja Parade ponosa 2014. godine, u incidentu sa Andrejem Vučićem i bratom ministra finansija Siniše Malog. Na suđenju je, po prvi put, pomenuto da je tog dana legitimisan i tada maloletni Danilo Vučić, sin predsednika Srbije. Koštić je takođe naveo da su i ovog puta (kao i na Paradi 2010) bile prisutne navijačke grupe koje su pravile probleme „poput navijača FK Rad“.

V. d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić nije odgovorio na pitanje Danasa šta je bilo sporno u tekstu koji je bio izveštaj sa suđenja i gde su samo prenete reči aktera u sudskom postupku.

Ljiljana Smajlović, bivša glavna i odgovorna urednica Politike, kaže za Danas da Politika obmanjuje čitaoce kada u ispravci kaže da je sporni tekst „odstupanje od kriterijuma Politike“.

– Ovo je upravo u skladu sa novim, rđavim kriterijumima Politike – naglašava Smajlović. Ona dodaje da je svakako kuriozitet da su žandarmi legitimisali sina Aleksandra Vučića istog dana kada su mu prebili brata, ali joj je neshvatljivo da Politikin izveštač uz taj detalj ne saopšti i druge: šta je Vučićev sin radio i gde se nalazio kada je legitimisan, zašto je legitimisan. Prema njenim rečima, u kontekst spada i koliko je građana tog dana legitimisano.

– Ali još su aljkavije i neprofesionalnije dve Politikine ispravke. Pretpostavljam da je namera bila da se zaštiti reputacija Danila Vučića, ali postignut je upravo suprotan efekat. Policija kod nas rutinski legitimiše ljude i to svi znaju. Kome se Politika pravda kad saopštava da legitimisano lice nije nužno počinilac krivičnog dela? Kog krivičnog dela? To je polje mutnih aluzija iz kakvih nastaju teorije zavere – ističe Ljiljana Smajlović.

Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a i nekadašnji zamenik glavnog i odgovornog urednika Politike, kaže za Danas da izvinjenje Politike zahteva pojašnjenje i da je u ovakvom obliku, u najmanju ruku, čudno.

– Ako se u novinama napravi greška, red je da se objasni kakva je to greška i da se da prostor autoru da se o tome izjasni. Kako su to prekršeni kriterijumi? Kako je došlo do toga? Bez takvog objašnjenja ovo izvinjenje deluje veoma čudno i neuobičajeno za novinarske standarde – kaže Radomirović za Danas. Prema njegovim rečima, kolegijum i glavni i odgovori urednik Politike duguju javnosti objašnjenje, a novinarki koja je pisala izveštaj prostor da iznese svoje mišljenje.

Svi profesionalni mediji koji su pratili suđenje zbog prebijanja brata predsednika Srbije na Paradi ponosa napisali su gotovo identičan izveštaj. Tekst u Danasu nosio je naslov „Policija legitimisala i Vučićevog sina Danila“, što je bila činjenica izneta na suđenju.

Tagovi

Povezani tekstovi