Politika traži supermena

Kako se iz teksta može videti, traži se novinar sa najmanje deset godina iskustva u novinarstvu, od čega barem per uredničkim pozicijama, a prednost će imati kandidat koji je takvo iskustvo stekao radom u dnevnim novinama.


Za razliku od propozicija za izbor direktora RTS, koje su prilagođavane srednjoškolskoj stručnoj spremi Aleksandra Tijanića, Politikin konkurs jasno stavlja do znanja da će glavni i odgovorni urednik moći da bude samo novinar sa fakultetskom diplomom i znanjem engletskog jezika. Ne samo zbog ove činjenice stiče se utisak da ovaj konkurs nije unapred krojen prema već određenom kandidatu.


Ipak, da neće biti mnogo onih koji će se usuditi da se prijave na konkurs, govori činjenica da se poslovodstvo odlučilo da na mesto glavnog i odgovornog urednika postavi ličnost koja vlada širokom pojasom znanja i veština. Tako se od istog traži da podigne ugled, tiraž, da ujedini sve organizacione celine, da se odbrani od unutrašnjih i spoljnih uticaja, da podmali redakciju i da iskusno raspolaže budžetom. Osim toga, ističe se i sledeće:


-Kandidat za glavnog i odgovornog urednika mora da demonstrira ličnu svestranost,, da ima visok stepen kreativnosti i analitičnosti, izražen timski duh, visok stepen organizacionih sposobnosti, sposobnost da vodi proces promana, izrazite sposobnosti za međuljudske odnose i rešavanje konflikata, spsobnost i iskustvo da motiviše velike radne celine i nepresušnu radnu energiju.


Kandidati koji misle da zadovoljavaju ove kriterijume mogu da se prijave najkasnije do 16. oktobra, a za trojicu koji uđu u uži krug biće traženo mišljenje redakcije. Kao glavni pretedenti, za novog glavnog i odgovornog urednika Politike u javnosti se pominju Dragan Bujošević, kao i bivši glavni urednici Politike Milan MIšić i Momčilo Pantelić.

Tagovi

Povezani tekstovi