Politikolog Milan Stefanovski: Dezinformacije stvaraju misli i percepcije koje nisu stvarne

slika: canva
slika: canva

Moć dezinformacija je u tome što stvaraju nerealnu percepciju stvarnosti. U Severnoj Makedoniji se šire dezinformacije i propaganda, čiji je cilj da pokažu da je Severna Makedonija okupirana zemlja, da nema odgovarajuće državno rukovodstvo izabrano na izborima, da spoljna politika te zemlje ne treba da teži zapadnim vrednostima već ka Istoku, što može biti i dodatno opasno zbog multietničkog karaktera države. Slično je i u drugim zemljama u okruženju, kaže politikolog Milan Stefanovski za makedonski Slobodan pečat.

Stefanovski kaže da su političke stranke, ali i deo neprofesionalnih medija, među najvećim promoterima neistina među građanima.

 

„To je taktika koja je postojala i u prošlosti i nije nešto novo. Moram priznati da širenje neistina nije ni etičko ni moralno. Uvek je tako za one koji su na vlasti ili obrnuto. Uvek jedna strana iznosi podatke o drugoj u kojima se vidi da kleveta drugog, bez obzira da li je to tačno ili ne. Pri tome se ne uzima u obzir da se cela država ili čitav jedan narod dovodi do apatije, što kasnije dovodi do seobe stanovništva na Zapad iz zemlje, ali i iz svih drugih zemalja u okruženju, bez obzira da li je u pitanju Makedonija, Srbija, Crna Gora, Albanija“; navodi Stefanovski.

 

On se nadovezuje na događaje u Bugarskoj, gde kaže da dezinformacije nisu bile toliko izražene kao u Severnoj Makedoniji.

 

„Onog trenutka kada se dogodio rat u Ukrajini i kada su pojedine bugarske stranke proruskim sadržajem i propagandom počele da poništavaju svoje birače, dezinformacije su došle do izražaja. Moram da podsetim da su ruska propaganda i ruske laži doprinele da Sofija mesecima i godinama ne može da formira vladu i rukovodstvo u zemlji, što je zemlju učinilo još ranjivijom na spoljne uticaje. Ovim imamo državu na Balkanu koja je članica NATO-a i EU, ali je nefunkcionalna upravo zbog ovih problema“, ocenjuje Stefanovski.

 

Istovremeno, politikolog dodaje da se geopolitički imidž koji Zapad želi da ostvari u zemljama regiona narušava upravo zbog problema ovdašnjih zemalja sa korupcijom, vladavinom prava, propagandom, kao i zbog problema u pravosuđu.

 

Stefanovski je u emisiji Utrinski pečat govorio i o lažnim dojavama o bombama u zemlji, ali i na Balkanu i psihozi koju stvaraju među građanima.

 

Izvor: https://www.slobodenpecat.mk/video-intervju-milan-stefanovski-politikolog-dezinformaciite-sozdavaat-razmisluvanja-i-percepcii-koi-ne-se-realni/

Tagovi

Povezani tekstovi