Poljska: Međunarodna podrška TOK FM-u usred regulatornog pritiska

m15028785-800x400

Obnavljanje dozvole za emitovanje poljske radio stanice TOK FM i dalje je na čekanju nakon šestomesečnog odlaganja, što dovodi u sumnju moguće neobnavljanje. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se dole potpisanim članovima organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) u podršci TOK FM-u, najvećoj nezavisnoj radio stanici za vesti i razgovore u Poljskoj, u njihovoj molbi za obnovu licence koju će izvršiti Nacionalni Savet za radiodifuziju (KRRiT), blagovremeno i nezavisno i na osnovu strogih profesionalnih kriterijuma.

 

TOK FM, koji je četvrti najpopularniji radio u Poljskoj, bliži se kraju dozvole za emitovanje koja ističe 3. novembra 2023. Prema poljskom zakonu, odluka o njenom obnavljanju mora biti doneta u roku od dva meseca, ali poljski radio regulator KRRiT već šest meseci kasni sa odgovorom i samim tim je u suprotnosti sa administrativnim zakonom. Iz tog razloga, TOK FM je zabrinut da mu licenca možda neće biti obnovljena.

 

U poslednjih nekoliko meseci, TOK FM je bio podvrgnut nekoliko „procedura praćenja“ koje nisu povezane sa procesom obnove licence: KRRiT je zatražio od stanice da dostavi snimljene programe u vrednosti od nekoliko dana, što je izazvalo zabrinutost da savet traži izvode koji bi se mogli pojaviti kao „govor mržnje” koji bi se mogao koristiti protiv stanice.

 

Ovi strahovi su pojačani novčanom kaznom od 80.000 PLN (17.680 evra) koju je KRRiT nedavno izrekao TOK FM-u zbog oštrih kritika o kontroverznom udžbeniku istorije za škole koji sadrži anti-LGBT i druge ekstremno desničarske stavove, koje je izneo jedan od radija novinari i njegov gost tokom jutarnje emisije. Prema rečima predsednika regulatora za radiodifuzne medije, Macieja Svirskog, TOK FM je podsticao „govor mržnje” koristeći jezik kojim se krši član 18(1) poljskog zakona o radiodifuziji, navodno „promovišući nezakonite aktivnosti, stavove i stavove suprotne moralu i društvenom dobru , i koji sadrži sadržaj koji podstiče mržnju i diskriminatorski sadržaj.”

 

Maksimalna kazna koju KRRiT može izreći je polovina godišnje naknade za licenciranje medija. U slučaju TOK FM-a, 80.000 PLN iznosi 90% maksimalno izrečene kazne. Kamila Ćeran, glavni urednik ove stanice, potvrdila je da je žalba uložena Audiovizuelnom savetu, koji je dužan da u roku od 30 dana prosledi žalbu sudu.

 

Dok je poljski medijski pejzaž u celini i dalje živ i pluralistički, poslednjih godina nezavisni mediji koji kritikuju PiS suočili su se sa višestrukom kampanjom regulatornog, finansijskog i zakonodavnog pritiska sa ciljem da se podri njihov uticaj. Nedavne regulatorne odluke KRRiT-a, koji kontrolišu ličnosti koje je imenovao PiS, privukle su povećanu međunarodnu pažnju i kritike njegovog predsedavajućeg.

Naše organizacije pozivaju Nacionalni savet za radiodifuziju da što pre donese nepristrasnu odluku u vezi sa obnavljanjem dozvole za emitovanje TOK FM-a i ponavljaju prethodne pozive poljskoj vladi da prekine pritisak na slobodne i nezavisne medije.

 

Potpisnice:

 

ČLAN 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Tagovi

Povezani tekstovi