Poljski nacionalni savet za radiodifuziju vrši novi napad na liberalne medije

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Mediji širom Poljske ujedinili su se u snažnom činu solidarnosti kada je Nacionalni savet za radiodifuziju (KRRiT) odlučio da pokrene sudski postupak protiv TVN-a zbog „promovisanja lažnih informacija“, zbog izveštaja koji je kritičan prema odboru Smolenska. Izveštaj, objavljen u ponedeljak 12. septembra, besplatno je napravio TVN. Medijske kuće Gazeta Viborcza, Nevsveek Polska, Rzeczpospolita, radio stanice Radio Zet, Tok FM i RMF, novinske veb stranice Onet, OKO.press i Virtuala bile su među desetinama redakcija koje su objavile dokumentarni film. Evropska federacija novinara (EFJ) i njena poljska podružnica Društvo novinara (TD) pozdravljaju ovaj iskaz podrške među istovremenim medijima i traže od KRRiT-a da preispita svoju odluku.

Izveštaj, Sila Klamstva („Moć laži“), 77-minutni dokumentarac Piotra Svierczek, istražuje radnje vlade i podkomiteta u vezi sa avionskom nesrećom u Smolensku i način na koji su informacije od javnog interesa bile skrivene. To pokazuje da je podkomitet, osnovan 2015. za istragu avionske nesreće u Smolensku 2010. godine, namerno čuvao dokaze da je nesreća bila nesreća, a ne, kako je vladin komitet tvrdio, avionska nesreća koju su podstakle ruske vlasti. Izveštaj uključuje dokaze zasnovane na rezultatima laboratorijskih nalaza sa sedištem u SAD, koji pokazuju da je do pada došlo zbog greške pilota, kako je utvrdila prethodna istraga sadašnjeg opozicionog lidera Donalda Tuska.

 

Dokumentarac dovodi u pitanje pouzdanost podkomiteta koji vodi Antoni Macierevicz i informacije koje je dala sadašnja vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), koju vodi Andžej Duda. U nesreći su poginuli brat predsednika PiS-a Jaroslava Kačinjskog i tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog i 95 političkih ličnosti, vojnih komandanata, sveštenstva, inteligencije i državnih zvaničnika na putu ka vazdušnoj bazi Smolenjsk u zapadnoj Rusiji.

 

Dana 30. decembra 2022. godine, nakon žalbe koju je podneo Macierevicz, savet za radiodifuziju KRRiT (koji se smatra bliskim stranci na vlasti) objavio je da pokreće pravni postupak protiv TVN-a. Kanal rizikuje ne samo važnu kaznu, već i gubitak dozvole za emitovanje po drugi put za nešto više od godinu dana. U saopštenju Nacionalnog saveta za radiodifuziju navodi se da će se „postupak posebno odnositi na to da li program koji se emituje na TVN24 i TVN sadrži sadržaj koji krši član 18(1) i (3) Zakona o radiodifuziji i televiziji od 29. decembra 1992. godine. Predsednik Nacionalnog saveta za radiodifuziju će takođe istražiti u kojoj meri moguće širenje neistinitih i nepouzdanih informacija krši uslove koncesije date TVN SA za emitovanje programa pod imenom TVN”.

 

TVN je dobio službeno pismo od KRRiT-a u kojem se obaveštava kanal da je predsedavajući Saveta pokrenuo postupak po službenoj dužnosti na osnovu dezinformacija i „ugrožavanja javne bezbjednosti“ i optužujući TVN za „nepouzdanost i neobjektivnost“. Nisu dati nikakvi dokazi koji potkrepljuju te optužbe.

 

„Neverovatno je da su poljske vlasti izabrale pitanje avionske nesreće u Smolensku za svoj prvi sukob sa našim slobodnim medijima. Na kraju krajeva, već dugi niz godina je jasno da je nesreća bila nesreća, a ne eksplozija kako se ponavlja. Ovo samo dokazuje koliko su slobodni mediji važni i koliko je ključno da se istina brani“, kaže Kšištof Bobinjski, član odbora Društva novinara iz Varšave.

 

Ova istraga je još jedan razvoj događaja u sukobu između nezavisnih medija i vlade u Poljskoj, koji je usledio nakon uličnih protesta 2021. godine kao reakcije na kontroverzni zakon o vlasništvu nad medijima koji bi, ako bi se transformisao u zakon, primorao vlasnike TVN-a da prodaju svoju većinu. deonice, i sledeća predstava u kojoj je KRRiT kontinuirano odlagao svoju odluku da produži dozvolu za emitovanje kanala.

Tagovi

Povezani tekstovi