Položeni venci na mestu pogibije kineskih novinara

vence-za-kineske-novinare

[box align=’box-left’ id=’7436′]

Vence na spomen-ploču koja je postavljena 2009. godine i predstavlja simbol prijateljstva srpskog i kineskog naroda, položili su otpravnik poslova u Ambasadi Kine Lu Šan, gradski menadžer Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, prenosiTanjug.

Vesić je, nakon polaganja venaca, rekao kako se nada da će Beograd, zajedno sa kineskim kulturnim centrom koji će biti izgrađen u prestonici, naći način da se Grad i Republika na trajan način oduže onima koji su stradali samo zato što su bili „sa ovim gradom kada je bilo teško i koji su samo radili svoj posao“.

„Nadam se da ćemo u budućnosti, kao Skupština grada, zajedno sa kineskom ambasadom i Udruženjem novinara Srbije naći način da se odužimo njihovoj žrtvi na dostojanstven način i da oni dobiju svoje spomen-obeležje koje će biti trajno“, naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, svih ovih godina, zahvaljujući UNS-u i Ambasadi Kine čuvano je sećanje na ljude koji su poginuli „samo zato što su bili prijatelji Srbije i što su radili svoj posao“.

Smajlovićeva je istakla da su kineski novinari poginuli „samo zato što je Kina bila naš prijatelj“ i dodala kako to ne smemo nikada da zaboravimo.

U napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine, u 23.45 sati, u zgradi kineske ambasade na Novom Beogradu, poginuli su dopisnici lista Guang Ming Žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan. U bombardovanju ambasade je teško povređena 21 osoba

Tagovi

Povezani tekstovi