Poništeno rešenje o zabrani rada kladionica povezanih sa lokalnim moćnikom iz Vranja, Ministarstvo dužno da mu plati sudske troškove

Izvor: Marko Somborac - Kantar u sudnici
Izvor: Marko Somborac - Kantar u sudnici

Upravni sud u Nišu poništio je rešenje Ministarstva finansija o oduzimanju dozvole kladionicama iza kojih stoji lokalni moćnik iz Vranja Dejan Nikolić Kantar, koji je u žižu javnosti stigao nakon pretnji lokalnom OK radiju u ovom gradu. Sud je poništio rešenje i vratio predmet na ponovno odlučivanje, naloživši Ministarstvu finansija da Kantaru nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26 hiljada dinara.

Nakon ove odluke koja je doneta sredinom decembra, a uručena danas, firma „Colosseum Game“ koja je do skoro bila u vlasništvu Dejana Nikolića Kantara moći će nesmetano da nastavi da radi i priređuje igre na sreću.

 

I sve to, uprkos zakonu koji propisuje da dozvolu za organizovanje igara na sreću sme da ima samo lice koje nije osuđivano za krivično delo u Republici Srbiji ili stranoj državi, odnosno da nije teže povredilo ili ponovilo povredu propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

A upravo Dejan Nikolić Kantar, kako je otkrio Insajder u emisiji „Pravda na Kantaru“ osuđivan je sredinom 2021. i to zbog nelegalnog klađenja. O toj presudi međutim, prema zakonu, Kantar je bio dužan da obavesti Upravu za igre na sreću Ministarstva finansija. On to međutim nije učinio, pa je Uprava za igre na sreću postupak kontrole i potencijalnog oduzimanja dozvole firmi Dejana Nikolića Kantara pokrenula po službenoj dužnosti u avgustu, a nakon pitanja novinara Insajdera. Rezultat je bio oduzimanje dozvole za rad sredinom oktobraPrethodno je međutim, Dejan Nikolić prebacio vlasništvo firme na Milorada Nikolića. I upravo to omogućilo mu je da Rešenje Ministarstva finansija o oduzimanju dozvole za rad Upravni sud poništi.

 

„…tuženi organ … nije uzeo u obzir promene u podacima o članovima Privrednog društva sa vlasničkim udelom od 100% koje su prema rešenju APR registrovane 26.08.2022.“, navodi, između ostalog Upravni sud u svom obrazloženju.

 

Tako je Upravni sud naložio Ministarstvu da donese novo i, kako navodi, „na zakonu zasnovano rešenje“ kao i da Dejanu Nikoliću Kantaru naknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.120 dinara u roku od 15 dana od prijema presude. Kako se vidi u obrazloženju, Kantar je za naknadu troškova tražio 120.310 dinara ali je sud ocenio „da je zahtev tužioca prekomeran“.

 

Podsetimo, za Dejana Nikolića Kantara javnost je čula prvi put polovinom prošle godine, nakon što su zaposleni u OK radiju u Vranju progovorili o pretnjama i pritiscima koje su trpeli jer su se suprotstavili izgradnji nelegalnog objekta koji se povezuje sa njegovom kladionicom. Vrhunac pritiska bio je zazidavanje prozora njihove redakcije.

 

Kako je otkrio Insajder, Dejan Nikolić Kantar poznat je po izazivanju brojnih incidenata, a 2014. bio je žrtva gotovo mafijaškog obračuna kada mu je pod automobil podmetnuta bomba.

 

Hapšen je kao član organizovane kriminalne grupe, koja je, kako se sumnjalo, vršila krivična dela od izazivanja opšte opasnosti preko nedozvoljenog prometa oružja pa sve do nasilničkog ponašanja i zloupotrebe službenog položaja.

 

Osuđivan je i za nelegalno organizovanje igara na sreću. Baš u trenutku kada je trebao biti na izdržavanju te kazne u kućnim uslovima, Dejan Nikolić ušetao je u kafić koji posluje u okviru Ok radija i pretio vlasnici i zaposlenima.

 

„Nemoj da me uzimate u usta i moje ime provlačite kroz novine”, jedna je od rečenica koje je uputio tog dana.

 

Dan nakon posete kafiću i upućenih pretnji – Kantar je priveden zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. Sudilo mu se u Osnovnom sudu, a sam početak suđenja obeležen je slikom koju je poslala grupa građana koja je Kantara dočekala sa parolama podrške.

 

Za nasilničko ponašanje prvostepeno je osuđen u oktobru na 14 meseci. Pored njega, osuđeni su i Bojan Tanasković i Slaviša Kocić na po osam meseci zbog istog krivičnog dela.

 

Sve o postupanju i (ne) postupanju nadležnih u slučaju lokalnog moćnika iz Vranja Insajder je objavio u dva nastavka emisije „Pravda na Kantaru“.

Tagovi

Povezani tekstovi