Poništiti konkurs ministarstva za istraživanje javnog mnjenja

public-opinion

[box align=’box-center’ id=’8091′]

BIRODI je pozvao Ambasadu Švajcarske, kao donatora istraživanja, da „utiče na opozivanje ovog konkursa i doprinese transparentnom i učinkovitom trošenju sredstava poreskih obveznika Švajcarske“.

Zoran Gavrilović, direktor programa „Društvo protiv korupcije“ BIRODI-ja, podseća da je ova organizacija Timu za socijalno uključivanje, koji je sproveo konkurs, prethodno ukazala na nedostatke konkursnog postupka, među kojima je i elementarna nejasnoća ko ima pravo konkurisanja, pravno ili fizičko lice. Uprkos tome, Tim je sproveo manjkavi konkursni postupak i izabrao „najpovoljnijeg ponuđača“. BIRODI nije učesnik konkursa.

– Nastavićemo da istrajavamo na ovom slučaju, jer je on samo jedan od slučajeva sa kojima smo upoznati u proteklih pola godine. Istraživanja javnog mnjenja postala su način i mesto raznih zloupotreba i manipulacija, što za posledicu ima uništavanje jedne profesije i bitnog instrumenta javnog dijaloga i evaluacije javnih politika i institucija – kaže Gavrilović.

BIRODI je najavio da će zbog ovakve „prakse“ od septembra započeti monitoring istraživanja javnog mnjenja po standardima Svetske asocijacije za istraživanje javnog mnjenja. U okviru monitoringa biće posmatrani finansiranje, posebno ono iz javnih izvora, tematski okvir, metodološka ispravnost istraživanja na nivou instrumenta i uzorka i medijska prezentacija istraživanja.

Tagovi

Povezani tekstovi