Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Ovo znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

Četvrto suđenje KRIK-u završeno je pre nedelju dana i čeka se presuda.

Jedno od tri preostala suđenja novinarima KRIK-a zbog istraživanja bogatstva i ofšor kompanija ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića okončano je jer je Popović, prema rečima njegove advokatice Dejane Ukropine, rešio da odustane od tužbe.

Reč je o postupku koji ministar vodi zbog teksta „Popović visokorizičan za ofšor agenciju“.

Odricanjem od ove tužbe, Popović je izgubio pravo da u budućnosti tuži KRIK zbog otkrića da poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Bristanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez.

Ova KRIK-ova otkrića, podsetimo, bazirana su na međunarodnom novinarskom prijektu „Rajski papiri“ u kom je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Podsetimo, Popović je četiri puta tužio KRIK zbog istih informacija.

Jedan od postupaka okončan je pre samo nedelju dana, kada je sudija Slađana Pantović odlučila da, nakon Popovićevih nedolazaka na sud, završi suđenje bez njegovog saslušanja. Sudija je tada saslušala Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika KRIK-a, i sada se čeka presuda.

Preostala dva suđenja još su u toku.

Iako je u javnosti više puta rekao da će na sudu dokazati da su informacije koje je objavio KRIK laž, ministar Popović se nikada nije pojavio na sudu da ispriča kako su mu KRIK-ova istraživanja nanela duševni bol i šta je bilo neistinito u našim tekstovima.

Uprkos tome što su tužbe predstavljale pritisak na redakciju, novinari su nastavili da istražuju imovinu i poslove ministra Popovića i tako otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“.

Iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira da se ovaj slučaj razreši još od kada su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave protiv Popovića, tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu.

Odluka na zahtev Asocijacije medija

Na odluku da okonča postupak, kako stoji u obrazloženju, Popović se odlučio na zahtev Asocijacije medija, kako bi se smanjile tenzije u društvu.

„Tužilac je ovom odlukom imao nameru da kao državni funkcioner i čalan Vlade pruži doprinos umirivanju tenzija u društvu, a naročito onih koje egzistiraju između medija i izvršne vlasti, budući da se tužilac od početka svoje političke karijere, zalagao za najviši stepen medijskih sloboda i to je vrednost za koju će nastaviti da se zalaže kao predsednik Srpske narodne partije i aktuelni ministar Vlade“, navodi se u obrazloženju odluke, u koju je Danas imao uvid.

Tagovi

Povezani tekstovi