„Poput postupka Izraela koji je ugasio izveštavanje Al Džazire“: Prekinuto emitovanje TV Federacije u Bosni

bhrt

Gledaoci Televizije Federacije BiH (FTV) jutros su umesto redovnog jutarnjeg programa na svojim televizorima našli samo test-sliku.

 

Naime, rukovodstvo Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) ispunilo je svoje „pretnje“, nakon što je juče najavilo prekid produkcije i emitovanja programa FTV zbog neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT, za usluge od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine.

 

Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 konvertibilnih maraka (oko 816 hiljada evra), dok je dug BHRT prema FTV, na isti dan bio 364.511,50 KM, (oko 187 hiljada evra), objavili su sarajevski mediji.

 

Generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović izjavio je danas da se javni rtv servis nalazi u nemogućoj situaciji zbog toga što oba entitetska javna servisa FTV i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nezakonito za sebe prisvajaju deo novca od prikupljanja rtv takse, koji treba da pripada BHRT.

 

Naveo je da zbog toga BHRT mora redukovati svoj program, a možda i obustaviti emitovanje.

 

„Godinama smo talac kompletnog sistema emitovanja u BiH. Zakon koji predviđa uspostavljanje korporacije, zbog političke volje u RS i odluka političke prirode, nikada nije provedena“, istakao je Karamehmedović.

 

BHRT je, dodao je, dobila zadatak da privremeno od 2005. godine daje usluge koje je korporacija trebala dati i FTV, naglašavajući da je BHRT to radila sve ove godine, po „humanitarnom cenovniku“.

 

„Mi više nismo imali nikakvog izbora, dovedeni smo pred zid. Zaposleni u BHRT su dovedeni na ivicu propasti. Mi poslednjih meseci nismo dobili ni marke od FTV, čak ni po tom humanitarnom cenovniku“, kazao je Karamehmedović.

 

Gašenje programa FTV direktor ove medijske kuće Džemal Šabić smatra anticivilizacijskim činom, neprimerenim za Evropu i državu koja želi da bude deo nje.

 

„Prvi put otkako je započeto emitiranje TV signala u Sarajevu, signal jednog javnog emitera je ugašen. To je anticivilizacijski čin, kojem su skloni najrigidniji režimi u duboko zapuštenim, zaostalim egzotičnim državicama. Vrlo retko smo svedočili ovakvim stvarima, jer reč je o javnom servisu“, kazao je Šabić.

 

On je takav akt uporedio sa postupkom vlasti Izraela, koje su „proterale i ugasile izveštavanje Al Džazire“.

 

Dodaje da je ovaj događaj test za kompletno društvo, za pravosudne institucije, kojima se menadžement FTV danas obratio, ali i političke institucije.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi