Porez na beogradsku štampu

Donje Jarinje-Srbi sa severa Kosova dobili su juče dnevnu i revijalnu štampu iz Beograda tek posle 14 sati. Vozilo „mercedes sprinter“ distributera „Futura plus“ više od osam sati držano je na carinskom punktu u Donjem Jarinju, na administrativnom prelazu između Kosmeta i centralne Srbije.


Od vozača Milinka Kučevića zatraženo je da plati 15 odsto poreza na svu dopremljenu šatampu, uz napomenu da će ukoliko pređe granični prelaz uz pratnju policije biti sproveden u Prištinu.


Tek posle višesatnih pregovora vlasnika agencije „Koneks“ Jovana Darmanovića, koji preuzima novine i distribuira ih  po opštinama na severu Kosova, postignut je dogovor da će do utorka moći nesmetano da prolazi vozilo sa štampom dok se, kako navodi, konačno ne postigne dogovor.


-„Traže porez, neku vrstu PDV-a na svu robu koju prodajemo, a ne na prodatu robu. Nemoguće je da toliko platimo jer je to visok procenat koji prelazi našu ukupnu zaradu. U razgovoru sa direktorom carina za Kosovsku Mitrovicu postignut je neki okvirni dogovor, a u utorakl ćemo znati šta ćemo dalje, da li će prihvatiti moje predloge, ili će već naredne nedelje Srbi sa severa Kosova biti u totalnoj blokadi, bar što se tiče novina koje stižu iz Beograda kaže Darmanović.


On napominje da je predstavnicima carinske službe, između ostalog, rekao da PDV na prodatu štampu u Srbiji iznosi osam odsto, a ne 15, koliko oni traže.


B. Radomirović

Tagovi

Povezani tekstovi