Porodičan čovek i šteta nije velika: Zašto je Simonoviću sud smanjio kaznu za paljenje kuće?

Foto: N1
Foto: N1

Apelacioni sud je smanjio kaznu prvostepenog suda izrečenu bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim okrivljenima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Sud je pri tom prekvalifikovao krivično delo za koje su bili osuđeni i to sa težeg na blaže.

 

Simonoviću je kazna sa pet godina zatvora smanjena na četiri godine i 100 dinara,  Vladimiru Mihailoviću sa četiri godine na tri godine i 100 hiljada hiljada dinara, Aleksandru Marinkoviću sa četiri godine i šest meseci na četiri godine i 100 hiljada dinara, a Ivanu Novakoviću sa tri godine i šest meseci na dve godine i šest meseci.

 

Apelacioni sud je u obrazloženju presude, objavljenom na sajtu suda, naveo da tokom prvostepenog postupka nije utvrđeno da je usled izvršenog dela nastupila šteta velikih razmera.

 

„Međutim, po oceni Apelacionog suda, osnovano se žalbama branilaca navedenih okrivljenih osporava pravilnost odluke o visini kazne imajući pre svega u vidu da je Apelacioni sud izvršio prekvalifikaciju sa težeg na blaže delo u odnosu na okr. Simonovića, Mihailovića i Marinkovića, a što svakako, opravdava odmeravanje blaže kazne“.

 

Naime, Apelacioni sud se poziva na stav Vrhovnog suda Srbije iz aprila 2006. godine prema kojem „šteta velikih razmera“ kod neodređenih vrednosti kao obeležja nekih krivičnih dela u Krivičnom zakoniku postoji kada vrednost prelazi iznos od šest miliona dinara, što ovde nije slučaj.

 

„Prvostepeni sud je nakon obavljenih veštačenja pravilno utvrdio da ukupna visina štete koja je nastala na i u stambenom objektu, garaži uz objekat, te pokućstvu oštećenih prelazi iznos preko 4.000.000,00 dinara, pa se osnovano žalbama branilaca navedenih okrivljenih pobija prvostepena presuda u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela“, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.
Pored toga, Apelacioni sud je prilikom smanjenja kazne u obzir uzimao i olakšavajuće okolnosti. U slučaju Simonovića ot su njegove lične i porodične prilike.

 

„Da se radi o porodičnom čoveku, te da ranije nije osuđivan“, naveo je sud.

 

Kao otežavajuća okolnost mu je uzeto to da je “kao podstrekač, saučesnik u izvršenju krivičnog dela ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo izvršio iz niskih pobuda jer je kao javni funkcioner, predsednik opštine Grocka koji je ne samo dužan da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na iste odlučio da, koristeći svoj položaj i uticaj, preduzme nedozvoljene radnje“.

 

Porodični život je i ostalim okrivljenima za paljenje kuće Milana Jovanovića uzet kao olakšavajuća okolnost.

 

U noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanoviceve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, ali niko nije povređen.

 

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi