Portal Danas.rs više od 10 dana pod organizovanim hakerskim napadima

Foto: Danas
Foto: Danas

Portal Danas.rs bio je desetak dana aktivno pod konstantnim hakerskim napadima, koji su za cilj imali prekid rada i nedostupnost portala, a iz dana u dan intenzitet napada se povećavao.

Napadi su krenuli u subotu 16. aprila uveče što je prouzrokovalo otežan rad administracije portala oko 36 sati. Na sreću to naši čitaoci nisu primetili pošto je javni deo portala Danas.rs bio sve vreme dostupan.

 

Brzom reakcijom tehničke podrške koja održava portal i server Danasa administracija sajta radila je potom nesmetano uprkos sve većim napadima.

 

Prema prvim procenama, reč je o ciljanom i namernom napadu na naš portal, tzv. flood napadu, a ne nasumičnom povećanju broja zahteva ka serveru.

 

Programeri koji održavaju portal Danas.rs intenzivno rade na utvrđivanju odakle su napadi stizali i iz kojih centara, jer su dejstvovali iza tor mreže.

 

Podsetimo, napadi su usledinili neposredno nakon što je Danas.rs, prema merenjima Gemius Audience, našao na 9. mestu po broju posetilaca među više od 100 sajtova koji mere svoje posete preko ovog sistema.

 

Prema listi Gemiusa, na kojoj se pokazuju samo podaci poseta iz Srbije, Danas.rs imao je u aprilu 2.194.091 realnog korisnika (real users), čime se prvi put u istoriji svrstao u „top 10“ najposećenijih sajtova u Srbiji.

 

Portal Danasa je u martu ove godine oborio i sve rekorde prema podacima Google analitike, prema kojoj smo prešli 20 miliona poseta, 35 miliona otvorenih strana i skoro pet miliona posetilaca.

 

Tagovi

Povezani tekstovi