Portal Intercept tuži OpenAI zbog plagiranja

robot

U neprofitnom portalu Intercept smatraju da je veštačka inteligencija najveća pretnja za novinarstvo do sada. Štaviše, tvrde da softveri za veštačku inteligenciju nezakonito koriste rad „ljudskih” novinara, zbog čega su tužili OpenAI.

 

 

„Velike tehnološke kompanije kao što je OpenAI napravile su alate koji se koriste za zamenu ljudskih novinara tako što im daju ogromne količine dela zaštićenih autorskim pravima bez plaćanja i navođenja autora — a mi tvrdimo da je to kršenje Milenijumskog zakona o digitalnim autorskim pravima, Digital Millennium Copyright Act (DMCA)”.

Skoro 60% ChatGDP odgovora je plagirani sadržaj

 

U tužbi koju je podneo Intercept se navodi da je OpenAI prekršio DMCA tako što je obučio ChatGPT na radu Interceptovih novinara bez navođenja autora.

 

„OpenAI ne samo da je koristio vesti zaštićene autorskim pravima da kreira ChatGPT, već je i programirao ChatGPT da te odgovore predstavi kao sopstvene”, navode iz Intercepta, dodajući da je prema istraživačkoj organizaciji Copyleaks, skoro 60 procenata GPT-3.5 odgovora sadržalo plagirani sadržaj.

 

„Da je OpenAI obučio ChatGPT koristeći ove tekstove onako kako su objavljeni — uključujući informacije o autoru, naslovu i autorskim pravima — ChatGPT bi možda naučio da barem obavesti korisnike da daje odgovore koji su zasnovani na delima zaštićenim autorskim pravima drugih”, navodi se u saopštenju.

 

Umesto toga, OpenAI je uklonio te informacije iz svojih skupova obuke za ChatGPT, kršeći DMCA, i zaradio milijarde u investicijama i prihodima na osnovu AI proizvoda koji su kreirani i obučeni na materijalu zaštićenom autorskim pravima, dodaje se.

Novinarstvo je i ovako ugroženo

 

Kako naglašavaju iz Intercepta, novinarstvo je i ovako ugroženo. Po njihovim podacima, u SAD je 2023. ugašeno preko 3000 poslova u medijima, a preko 2000 samo u prvom kvartalu 2024.

 

„Profitno orijentisane novinske kuće već zamenjuju rad plaćenih ljudskih novinara AI robotima, pa čak i objavljuju čitave vesti pod lažnim autorskim inicijalima. Ako ne uzvratimo, logična distopijska krajnja tačka je potpuno nestajanje novinarske profesije”, poručuju iz Intercepta.

 

Ako dozvolimo masovno zamenjivanje radnih ljudi novinara od strane veštačke inteligencije, „činjenice, istina i stvarnost će jednostavno postati rezultat algoritma programiranog da koristi najbogatijim, najmoćnijim korporacijama na svetu”, zaključuju iz Intercepta.

 

Izvor: Mašina

Tagovi

Povezani tekstovi