Portali prednjačili u tendecioznom izveštavanju

novi-pazar-14

[box align=’box-left’ id=’7501′]

Predsednica tog odbora Semiha Kačar izjavila je da su to portali Sandžakpress, Sandžakhaber, Sandžačke i Sandžakavaz. To su bili jedini portali obuhvaćeni monitoringom.

„Praćeni su su najuticajniji mediji u Sandžaku. Ukupno je analizirano 109 televizijskih i 22 priloga radija, 31 tekst štampanih medija i 288 tekstova na portalima. Mediji su se ponašali u skladu s političkim ambicijama suprotstavljenih interesnih grupacija koje često imaju apsolutni uticaj“, rekla je Kačarova na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Dodala je da je u Novom Pazaru više medijskog prostora zauzela lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, dok je u Tutinu prednost imala lista „Za bošnjačko jedinstvo“.

„Kampanju je obeležilo narušavanje ravnopravne predizborne zastupljenosti obe liste na televizijama u Novom Pazaru i Tutinu, manipulacija religijskim osećanjima, nacionalnim traumama, zloupotreba učenika. Stvoren je ambijent pun emocionalnog naboja, sa optimalnom eksploatacijom nacionalnih i verskih osećanja građana“, rekla je Kačarova.

Ona je istakla da su radio Sto plus, televizije Priboj i Forum, kao i nedeljnici Polimlje i Sandžak Danas imali neutralan odnos prema akterima izbora za Nacionalni savet.

Tokom četvoromesečnog monitoringa praćene su Regionalna televizija, TV Sandžak, Tutin, Priboj i Forum, radio Sto plus, nedeljnici Polimlje i Sandžak Danas.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava pripremio je izveštaj i obavio monitoring u okviru projekta Fondacije za otvoreno društvo.

Tagovi

Povezani tekstovi