Portali s prostora bivše Jugoslavije zajedno protiv dezinformacija o koronavirusu

Ta Vajber zajednica, pokrenuta u saradnji s aplikacijom Vajber, već je počela da na dnevnom nivou prati, proverava i raskrinkava dezinformacije u vezi sa pandemijom COVID-19 koje su se namnožile u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Tog posla prihvatili su se novinari Raskrinkavanje.me, Faktograf.hr, Raskrikavanje.rs, F2N2.mk, FakeNews.rs, Raskrinkavanje.ba i Razkrinkavanje.si.

Ovakav vid udruživanja portala, koji se i u „mirnodopsko vreme“ bave otkrivanjem dezinformacija, za urednicu Raskrikavanja Vesnu Radojević potpuno je logičan i, u pogledu odabrane platforme za reagovanje, adekvatan.

„Najveći broj lažnih vesti u vezi sa koronavirusom deli se preko cirkularnih poruka upravo na Vajberu“, kaže Vesna Radojević za Cenzolovku, „pa se kreiranje ovakve Vajber zajednice može smatrati kao naš odgovor.“

Ona navodi da je razumljiva pažnja čitave planete usmerena samo na novi virus, ali ukazuje na to da se na tu zarazu preusmerila pažnja i onih koji zarađuju od senzacionalizma i „lažnih vesti“, zbog čega je broj „lažnih vesti“ višestruko povećan.

„Mi smo zbog toga čitav sadržaj na sajtu Raskrikavanja posvetili novom virusu, a jedan deo posla je upravo otkrivanje lažnih vesti“, kaže urednica Raskrikavanja. „Svakog dana već mesec dana naš tim piše tekstove o lažima objavljenim u našim medijima ili na društvenim mrežama. Posla je toliko da nikada nismo imali prazan hod.“

Ništa manje posla, napominje, nemaju ni njene kolege sa „sestrinskih“ fektčeking portala iz regiona, pa su odlučili da udruže snage.

„Kada uzmemo u obzir da svi možemo da se međusobno razumemo, shvatili smo da je dobro i da udružimo snage i stvorimo jednu zajednicu odakle će čitaoci najlakše moći da dalje dele proverene i tačne informacije“, navela je Radojević.

Oni koji postanu članovi ove Vajber zajednice moći će samo da prate otkrića udruženih regionalnih fektčekera (recimo, o tome da protiv COVID-19 ne pomažu limun i soda bikarbona u vrućoj vodi, hemikalije iz čaja ili tek inhalacija, da virus nije stvoren u Kini 2015. itd.), ne i da šalju svoje predloga – „lažne vesti“ koje su sami uočili, ili informacije za koje nisu sigurni da li su istinite. Za sve to i dalje se mogu obraćati direktno specijalizovanim portalima koji se bave proverom činjenica – onako kako to, prema rečima urednice Raskrikavanja, čitaoci tog portala ionako već rade.

Tagovi

Povezani tekstovi