Poslanici će jedva dočekati da „udare“ novinare

Uprkos preporukama Oebsa da se ove odredbe izbace iz zakona, nadležni nisu bili radi da se odreknu „pucketanja bičem“ nad neposlušnim novinarskim cehom koji im je, ruku na srce, poslednjih meseci zagorčavao život kritikama zbog poslaničkih plata, povlastica i sukoba interesa. A zbog postojećeg klinča između političke elite i novinarske pešadije, svi su izgledi da će poslanici „medijske odredbe“ srdačno dočekati, glasajući za njih iskreno i nepodeljeno. Na pitanje da li Oebs može zatražiti izbacivanje odredbi, portparol Matijas Ajk kaže za Glas da ova evropska organizacija u Srbiji  ima pre svega savetodavnu ulogu.


-Mi ćemo i dalje razgovarati sa predstavnicima ministarstva informisanja pravosuđa o ovoj temi, dodaje Ajk, uz napomenu da je bespredmetno držati odredbe za klevetu u novom zakonu, kad se one iz svih evropskih pravnih akata izbacuju.


Među onima koji su izbacili zatvorsku kaznu za uvredu i klevetu jeste i Hrvatska.  Tamnošnje novinarsko društvo, uspelo je da izdestvuje potpunu dekriminalizaciju odredbi za klevetu i uvredu, ne samo za novinare, već i ostale građane.


Na primedbu da u Srbiji ima blizu 400 podnetih tužbi protiv novinara, predsednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić kaže: To nije ništa prema nama, mi imamo nekoliko hiljada procesa pred sudom. Razlika je u tome što se ovde presuđuje u našu korist, dodaje on.


Pre nekoliko meseci Sabor je usvojio novi zakon o medijima u kome su izmenjeni problematični članovi o kleveti i povredi ugleda. Umesto da novinar, kao što je dosad bio, dokazuje svoju nevinost, sada je na tužiocu da dokaže njegovu krivicu. Čak iako novinar iznese uvredljive sudove koji nisu tačni, a on je bio uveren da jesu-tužba otpada.


-Nedavno je naša koleginica osuđena na dva meseca uslovno zbog klevete nanete privatnom preduzetniku. Iako je drugostepeni sud ovu presudu potvrdio, ona je ukinuta na lični zahtev ministra pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt,objašnjava Lučić.


 T. Kaluđerović

Tagovi

Povezani tekstovi